2015.09.02. 08:00

Mi ez a Hidegindító?

Ne gondold, hogy a Totalcarnál csak akkor indul az élet, amikor te már órák óta pörgeted a mókuskereket. A Hidegindító egy kora reggeli formátum, nem megterhelő olvasmány, amíg elfogy a kávé, beköti a cipőjét a gyerek, amíg megjelenik a hátad mögött a főnök, vagy bezötyögsz a suliba, éppen a végére is érsz. Ha egy témáról még többet olvasnál, a forrás linkjén megteheted, ha nem, nem. Jó reggelt, ez ilyen egyszerű.

Közlekedési koffein

  • Szombaton ingyenes busszal utazhat a Shell Hungary Truck Festre, a Kamion EB-re a Hungaroringre. Részletek a BKK oldalán.
  • Lezárták a biatorbágyi Szabadság utca viadukt alatti szakaszát, mivel körforgalmat építenek. Ideiglenes forgalomkorlátozásra, teljes forgalomelterelésre kell számítani az Ország út–Szabadság út–Fő út–Forrás utca környezetében. Az építkezés várhatóan 2-3 hónapig tart. Forrás: utinform.hu
  • Nem mer a Széll Kálmán téren keresztül menni a feltúrások miatt? A BKK mindenkire kiterjedően összefoglalja az aktuális változásokat. Tájékozódjon a bkk.hu/szellkalmanter oldalon.
  • Demonstráció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2015. szeptember 2-án Budapest V. és VI. kerületében – írja a police.hu. Este 7 órától fél órán át forgalomkorlátozás lép életbe a Nyugati tér-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Kossuth tér útvonalon.
  • Átadták a 41-es főúton Vásárosnamény határában megépített körforgalmat. A beruházás 276 millió forintból, a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) keretében készült el. A vásárosnaményi kereszteződésben nyolcezer jármű halad át naponta, az utóbbi öt évben pedig huszonhat baleset történt ezen az útszakaszon, emiatt döntött az NFM a körforgalom megépítéséről. Forrás: MTI

A TC hasábjain

Tegnap

Ma

  • Winkler elment Siófokra, és kipróbált egy gyári állapotú (!) kettes Golfot. Ha kíváncsi, milyen a porlasztós, egyhármas mai szemmel, kattintson ide.

Cukor

  • Tegnap megírtuk, hogy egy kínai játékgyártó modellje révén váratlanul kiszivárgott, hogy fog kinézni az új Volvo S90 . Olvasónk, Ferenc az Alpokban fotózott egy hatalmas, svéd rendszámos autót, amit ezután gyorsan le is ponyváztak. Ön szerint ez is az új S90 lenne? Szavazzon!

    Ön szerint az új Volvo S90 látható a képen?

Autóipari hírsaláta

  • Augusztusban 4,8 százalékkal több személygépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, mint tavaly- írja az MTI a Datahouse adatai alapján. Ez csaknem 5000 autó, így az éves eladás már meghaladta a 49 ezret.
  • A Carscoops összeszedte, hogy milyen újdonságok érkeznek a hónap közepén megrendezésre kerülő Frankfurti Autószalonon. Tizenöt tanulmányt, és több mint hatvan új, vagy megújult autót mutatnak itt be a nagyközönségnek.
  • Csökkent a benzin, emelkedett a gázolaj ára. A 95-ös benzin ára két forinttal lett kevesebb, a gázolajé pedig ennyivel lett több, így most mindkét üzemanyag átlagára 340-341 forint. Forrás: MTI

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszor)

Ma egy kedves ismerősöm kétségbeesetten hívott fel, hogy egy baleset kapcsán a biztosító azzal próbált érvelni, hogy az első ülésbe nem szabad gyermekülést szerelni.

Bizony, ez nagy tévedés!

Sőt a KRESZ alapján csak így engedélyezett 150 centiméternél kisebb gyermeket szállítani. Nem életkorhoz kötik ezt, hanem a gyermek magasságához! 150 centiméter alatt csak gyermekülés jöhet szóba, ha az anyósülésen szeretnénk gyermeket szállítani.

Főleg csecsemőket csak olyan gyermekülésben tudunk biztonságosan szállítani, amelyben a gyerkőcöt csak háttal tudjuk elhelyezni. Ilyenkor a jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban szemben elhelyezett gyermekülés csak akkor szabályos és biztonságos, ha utasoldali légzsák nincs, vagy a kapcsolójával kiiktattuk azt.

Ugyanezek a szabályok érvényesek kétüléses személykocsik valamint tehergépkocsik esetében is.

További tanácsok, tippek a Kreszklub oldalán.

Annó

  • 1945-ben ezen a napon ért véget hivatalosan a II. Világháború. A japán küldöttség ekkor írta alá a kapitulációt.
  • 1956-ban ezen a napon nyerte meg a Monzai Nagydíjat Sir Stirling Moss egy tűzpiros Maserati 250F-fel. A hathengeres, 2500 köbcentis, 280 lóerős versenyautót 1954 és '58 között gyártották, és ezzel az egyik legtovább gyártott Forma-1-es kocsi. Stirling egyéni versenyzőként ment végig '54-ben egy ilyen autóval az egész szezonban, '56-ban pedig már a Maserati csapat saját sofőrjeként meg lett második a világbajnokságon. Sir Stirling Moss ebben a hónapban tölti a 86. életévét.
    A képen elöl Juan Manuel Fangio egy Ferrari D50-ben, őt követi Stirling Moss a Maserati 250F-fel, majd Peter Collins követi őket egy másik Ferrari D50-ben
    A képen elöl Juan Manuel Fangio egy Ferrari D50-ben, őt követi Stirling Moss a Maserati 250F-fel, majd Peter Collins követi őket egy másik Ferrari D50-ben
  • 1970-ben ezen a napon adott fel hirdetést a Genesis együttes a Melody Maker újságban, amelyben dobost kerestek. Így ismerték meg Phil Collinst.
  • 2001-ben ezen a napon nyerte meg Michael Schumacher a Belga Nagydíjat a Ferrari színeiben.
  • 2012-ben ezen a napon nyerte meg a Belga Nagydíjat Jenson Button a McLaren Mercedes színeiben.

Retró

  • Tizenkét éve ezen a napon jelent meg Bazsó Gábor Honda Accord Tourer tesztje. Kíváncsi rá, hogy milyennek látta Karotta akkor az autót, amit a Becsületesnepper is előszeretettel ajánl? Ha igen, kattintson ide. Ha csak a szerző munkásságát követné, akkor pedig ide.

Reggeli vasömlés

  • Ugyan csak 350 lóerő, de 880 newtonméter a nyomatéka. Olyan hangja van, mint egy vadászgépnek, és úgy néz ki, mint a hatvanas évek olasz versenyautói. Ismerjék meg a gázturbinás Howmet TX-et magától a készítőtőt, a Petrolicious jóvoltából.

Ma Dorina és Rebeka névnap van, ne felejtsék el felköszönteni ilyen nevű ismerőseiket. Az Időkép szerint ma hidegfront várható, erős széllel.