Ha Marty McFly keresztben csapatná

2015.10.22. 06:37

Egy nappal vagyunk a Vissza a jövőbe-nap után, eggyel pedig nemzeti ünnepünk előtt. Október 22-e van, és ami azt illeti, elég hideg a reggel. Nem segíthet más, csak a forró kávé és a Hidegindító. Szemeket megdörzsölni, Elődöket, Korinnákat felköszönteni, máris kezdünk!

Nyuszi vagy, McFly?

  • Sajátos módon ünnepelte a Vissza a jövőbe-napot a Stanford Revs Center. Elkészítettek ugyanis egy olyan elektromos DeLoreant, amely driftelésre is alkalmas – sofőr nélkül. Marty McFly és a Doki igazán menő lehetett volna, ha így közlekedik az idősíkok között. Az autót egyébként MARTY (Multiple Actuator Research Test bed for Yaw control) névre keresztelték. (autoblog)
  • Ha már önvezérlő autó: gyorshajtáson értek egy Autopilot módot használó Teslát. A 7.0-s szoftverfrissítés mindössze néhány napja teszi lehetővé a részlegesen autonóm közlekedést, a Drag Timesnak azonban sikerült összeszednie egy bírságot. A 60 mérföld per órás zónában 75-tel haladt a Model S. (autoblog)
  • A budapesti Uber-utazások közel harmada a metróállomások közeléből indul, vagy ott végződik – derül ki a friss statisztikákból. Az átlagos érkezési idő tíz percről négy és félre csökkent. A tavaly novemberi indulás óta egyébként mintegy 600 ezer utazást tettek meg a magyar fővárosban a mobilalkalmazás segítségével.

Anno – október 22.

  • 1797-ben ezen a napon történt meg az első ejtőernyős ugrás. André-Jacques Garnerin 975 méterről vetette magát a mélybe, hátán az ernyővel, Párizs fölött.
  • A New York-i Metropolitan Opera 1883. október 22-én kezdte meg működését.
  • 1978-ban e napon iktatták be II. János Pál pápát. Karol Józef Wojtyƚa 2005. áprilisi haláláig maradt hivatalban.
  • A nap híres szülöttei között találjuk többek közt Liszt Ferenc magyar zeneszerzőt (1811) Robert Capa fotóművészt (1913), Christopher Lloyd amerikai színészt (1938) és Arséne Wenger francia futballmenedzsert (1949).
  • Forma-1-es versenyt már ötször rendeztek október 22-én. 1967-ben Mexikóban Jim Clark, 1989-ben Suzukában Alessandro Nannini, 1995-ben az Aida aszfaltcsíkon és 2000-ben Sepangban Michael Schumacher, 2006-ban Interlagosban pedig Felipe Massa tudott győzni.

Totalcar retró

  • Mitől ön- és közveszélyes a Piaggio Ape? Tizenhárom évvel ezelőtt teszteltük, ebből a cikkből kiderül minden.
  • Kereken tíz évvel ezelőtt a Totalcar Háztáji különkiadásában Winkler Róbert szüretelt, és kipróbált egy szőlőkombájnt.
  • Papp Tibi pontosan öt éve írt arról, milyen Walter Röhrllel csapatni egy versenypályán. Érdekli? Itt elolvashatja.

A TC hasábjain

Tegnap

  • Aki lemaradt volna tegnap, ma még kényelmesen pótolhatja: itt írtunk a Volvo hibridjeinek technikai hátteréről.
  • A Belsőségen mi is megemlékeztünk a Vissza a jövőbe-napról. Mivel is tehettük volna, ha nem egy DeLoreannel.
  • Megjelent továbbá a legfrissebb Hangyász Hétfő is. Igen-igen, tudjuk, hogy tegnap szerda volt. Kicsire nem adunk, a nagy dolgokért pedig erre tessék.

Ma

Közlekedési koffein

Kamion és kisteherautó ütközött az M5-ösön, Budapest felé a 97-es kilométernél csak a külső sáv járható. (police.hu

A magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelőnél a ki- és belépő oldalon egyaránt zavartalan a forgalom. Hegyeshalomnál az 1-es főúti kishatár-átkelőt megnyitották a forgalom számára. (utinform.hu

A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya átkelőnél nincs fennakadás. Az 5-ös főúton, Röszkénél még nem lehet közlekedni. (utinform.hu

A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőjénél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, de az autópályán a 234-es km-nél (Mura-híd), a leálló sáv még mindkét oldalon el van kerítve a forgalom elől. A 7-es főúton, a letenyei határszakaszon (Mura-híd) továbbra is egy sávon váltakozó irányú a forgalom. (utinform.hu)

A magyar-szlovén határon lévő közúti átkelőhelyeken zavartalan a forgalom, de az M70-es autóúton Tornyiszentmiklósnál a 21-es km-ben mindkét oldalon zárva tartják a leálló sávot. (utinform.hu

Cukor 

  • Ken Block bemutatja új játékszerét. A cipőárus-versenyző-showman ezúttal egy 1978-as Ford Escortot terelget, az erről készült videó pedig egyáltalán nem szűkölködik gumifüstölésben. Block egyébként korábban már ralizott ezzel az autóval, most azonban gymkhanához alakították át. (autocar)

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

A nap száma

A Billboard listáját harminckét évvel ezelőtt Bonnie Tyler egyik száma, a Total Eclipse of the Heart vezette. Nagyon jó kritikákat kapott, és sokan fel is dolgozták az évtizedek során. A norvég Hurra Torpedo együttes igen sajátos hangszereléssel adta elő 1995-ben.

A nap képe

Húsz évvel ezelőtt október 23. és 25. között rendezték meg a rali-világbajnokság spanyolországi futamát. Bár Carlos Sainz hazai pályán nyerni tudott, a bajnoki címet végül ötpontos előnnyel Colin McRae söpörte be a Subaruval. Íme egy pillanatkép az 1995-ös szezonból.