Motorost borított a hét hülyéje

2016.05.30. 06:20

Jó reggelt kívánunk május 30-án, hétfőn. Új hét, új lehetőségek köszöntenek be a mai nappal, igyekezzünk ezeket kihasználni ahelyett, hogy szomorkodnánk a munkakezdés miatt. Sokfelé villámlással és esővel köszöntött be a reggel, és június is többnyire így kezdődik majd, de fázni azért nem fogunk. Ne felejtsük felköszönteni Janka és Zsanett nevű névnaposainkat! Most pedig húzzuk közelebb magunkhoz a forró kávét, máris itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Egymillió elektromos autót adna el 2025 végéig a Volkswagen. A vállalatcsoport ebben látja az egyetlen lehetőséget arra, hogy megfeleljen a szigorú szén-dioxid-kibocsátási előírásoknak. Az évtized végére már húsz villanyautót vonultatna fel a palettájuk, ez a szám pedig tovább nőne az azt követő öt esztendőben. A célok elérésében a Tesláéhoz hasonló gigagyár segítheti a német konszernt. (leftlanenews)

  • Mexikóból az egyesült államokbeli Michiganbe helyezné át a pickupok gyártását a General Motors. A közép-amerikai ország üzemében jelenleg a Chevrolet Silverado Heavy Duty, valamint a GMC Sierra Heavy Duty készül. A vállalat vezetői szerint ez a lépés azoknak a vásárlóknak kedvezne, akik mindenképpen Amerikában gyártott autókat szeretnének magukénak tudni. (leftlanenews)
  • Újonc nyerte a legendás Indy 500-as autóverseny idei kiírását. Alexander Rossi az Andretti Autosport-Herta színeiben állt rajthoz a századik indianapolisi ötszáz mérföldesen. Legutóbb 2001-ben tudott újonc győzni: akkor Helio Castronevest ünnepelhették a szurkolók. (autoblog)

Gyorshajtó teherautó

(Egy perc mozgóképes KRESZ, Pető Attila Kreszprofesszorral)

Egy régi ismerős tér vissza a Hidegindítóba. Pető Attila Kreszprofesszor a rovat indulásakor is velünk volt, most pedig új formában hozza el közlekedési tippjeit, meglátásait. Immár nemcsak ír, hanem vezet, és közben magyaráz. Az alábbi videóból az derül ki, hogy vajon kire vonatkozik lakott területen belül a 60-as tábla, és kinek nem ad lehetőséget a gyorsabb haladásra.

További tanácsok a Kreszklub oldalán.

Anno – május 30.

  • Ötven évvel ezelőtt végezték ki a Kongói Demokratikus Köztársaság korábbi elnökét, Évariste Kimbát, több másik politikussal együtt.
  • Ötvenöt éve gyilkolták meg Rafael Trujillo dominikai diktátort.
  • Kereken 105 évvel ezelőtt rendezték meg az első Indianapolis 500 autóversenyt, amelyet Ray Harroun nyert meg. Május harmincadikára még tíz Indy 500-as futam esett.

  • Forma-1-es versenyből ötöt rendeztek e napon. 1965-ben Monacóban Graham Hill, 1976-ban, szintén a hercegségben Niki Lauda nyert. 1999-ben Spanyolországban Mika Häkkinent, 2004-ben a Nürburgringen Michael Schumachert, 2010-ben Isztambulban pedig Lewis Hamiltont intették le elsőként.

Totalcar retró

  • Tíz évvel ezelőtt mutattuk be az akkori legolcsóbb hétüléses dízelt. Hogy milyen volt a Fiat Doblo az 1,3-as dízelmotorral? Hát ilyen.
  • Öt esztendeje már annak is, hogy tesztre kaptuk a Suzuki alaposan beárazott nagyautóját, a bő kilencmilliós Kizashit. Tudott annyit, mint egy Toyota? Innen kiderül.
  • Három éve pedig megnéztük, mit várhat egy nagyobbacska család a Mazda MPV-től.

Hétvége a Totalcaron

  • A Szerszám Szombat fő témája a dugás volt. Mármint a videoszkóp bedugása a nehezen hozzáférhető, rejtett helyekre. Koncz János pedig arról számolt be, milyen megpróbáltatásokat kell kiállnia egy húszéves japán pickupnak Madagaszkáron.
  • Vasárnap Karlovitz Kristóf történetei folytatódtak, immár a hetedik résszel. Sturcz Anti a Belsőségen írta meg, hogyan lett Mazda MX-5-öse.

Ma

  • Kimondottan érdemes lesz ma is a Totalcart olvasni. Igyekszünk ugyanis választ adni az örök kérdésre: Ladát vagy Škodát érdemes venni? A Totalbike-on pedig bemutatjuk a motort, amelyet verhetetlennek hívtak.

Keserű méz

  • Bár még csak hétfő van, de máris van egy elég erős pályázó a hét parasztja címre. Egy fedélzeti kamera felvételén látszik, hogy a motorosok a középső és a belső sáv között haladnak előre, egyikük szerint azonban a fehér Ford Ranger nem teremti meg az ehhez szükséges, biztonságos feltételeket. Éppen ezért megpaskolja a pickupot – na, ez nem tetszik a sofőrnek, aki egy határozott mozdulattal ráhúzza autóját a kétkerekűre. A vége persze esés, a motoros pedig ráveti magát a platóra. (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • Az M3-as autópálya mogyoródi szakaszán a 19-es és a 26-os km között vasbeton elemekre cserélik ki a belső szalagkorlátot. Mindkét oldalon lezárták a belső sávot, a forgalom a leálló és a külső sávon halad. (Útinform)
  • Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán Hegyeshalom közelében. Az érintett útszakaszon a forgalom 2016. május 30-án 1 óra 30 perckor ismét zavartalanul haladhat. (police.hu)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Ma ünnepli 58. születésnapját Marie Fredriksson, a svéd Roxette énekesnője. És egyben idén 25 éves Joyride című albumuk. Hallgassuk meg erről az azonos című számot, amelyhez egy autós-kamionos videoklip is készült.

A nap videója

Alapesetben a való élet történései ihletik meg a videojáték-készítőket, akik egy-egy sztorit feldolgozva alkotják meg az újabb és újabb szoftvereket. Aztán van olyan eset, amikor ez visszafelé működik. A Grand Theft Auto sorozat például sokaknak ad ötletet. Most a Formula Drift bajnoka, Justin Pawlak készítette el a maga gumifüstölős verzióját.