Verekedésbe torkollt az orosz baleset

2016.06.13. 06:23

Szép reggelt mindenkinek június tizenharmadikán, hétfőn. Új hét, új lehetőségek várnak ránk ismét, még ha kicsit talán nehezen is indul újra a dolgos hétköznapok körforgása. Ne feledjük felköszönteni Antal és Anett nevű ismerőseinket, ma ugyanis ők ünneplik névnapjukat. Ami az időjárást illeti, ma még sokfelé lesz borult az ég, és esőre is van kilátás. Mielőtt kimerészkednénk az utcára, és elindulnánk munkába, szorítsuk magunkhoz a kávéscsészét: itt a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Kevesebb dízelt gyárthat a jövőben a Volvo. A svédek az új T5-ös hibrid hajtáslánccal váltanák le a gázolajos motorokat. Ez a rendszer egy 1,5-ös háromhengeres benzinesből és egy 75 lóerőnyi teljesítményre képes villanymotorból áll, és tisztán elektromos üzemben is közel ötven kilométert lehet vele megtenni. A márka vezérigazgatója, Hakan Samuelsson szerint tíz év kell a váltáshoz, és a dízelek elkezdenek kikopni. Egyébként úgy néz ki, több nagy autóipari szereplő is fókuszváltásra készül. (autocar)
  • Repülő autók fejlesztését finanszírozza a Google alapítója. Larry Page két startup vállalatot is pénzel: a Zee.Aero és a Kitty Hawk nevet viselő cégeket. A cél, hogy lényegében kifutó pálya nélkül, függőlegesen is fel tudjanak szállni a gépek, és persze a landolással se legyenek problémáik. Emellett a közúti közlekedésre is teljes mértékben alkalmasnak kell lenniük. (leftlanenews)
  • Egyelőre kihagyja Európát a luxusból a Hyundai. A Genesis névre keresztelt prémium részleg autóit Észak-Amerikában, Kínában és a Közel-Keleten kezdik forgalmazni, majd Dél-Koreát is bevonják. A hírek szerint az öreg kontinensre azonban csak az évtized végén tennék be a lábukat. A cég vezetői szerint ez a döntés a hajtásláncokkal van összefüggésben: az európai bevezetést megelőzően még egy komoly dízelmotorra is szükségük van. (leftlanenews)

Anno – június 13.

  • 2000-ben ezen a napon döntött úgy az Országgyűlés, hogy a középfokú oktatási intézményekben elrendeli a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja megünneplését.
  • Kereken húsz esztendeje, 1996-ben rendezték meg a Magyarok IV. Világkongresszusa és Tudóstalálkozója tanácskozásait.
  • 1989-ben e napon kezdődtek meg a Nemzeti Kerekasztal tárgyalásai a békés politikai átmenetről.
  • Hét Forma-1-es nagydíjat is rendeztek június 13-án. 1965-ben Belgiumban James Clark, 1976-ban Svédországban Jody Scheckter nyert. A további öt futamnak a kanadai Montreal adott otthont. 1982-ben Nelson Piquet, 1993-ban Alain Prost, 1999-ben Mika Häkkinen, 2004-ben Michael Schumacher, 2010-ben pedig Lewis Hamilton állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

Totalcar retró

  • Három éve kaptuk meg tesztre a világ talán legjobb E30-as BMW-jét. Hogy miért volt olyan jó a 324 TD? Ide kattintva megtudhatják.
  • Öt esztendeje jártunk az akkor új Chevrolet Aveo bemutatóján. A célközönséget mondjuk pont agyonlőtték. Mit is jelent ez? Klikkeljen ide, és kiderül.
  • Kerek egy évtized telt már el azóta, hogy a Ssangyong Rextont nyúztuk meg. A rohanó nyúlra emlékeztető koreai SUV tesztjéért erre tessék.

Hétvége a Totalcaron

  • Szerszám Szombat című rovatunkból kiderült, milyen az, ha egy szög valóban elég derék: a digitális szögmérő használatával ismerkedtünk. Megmutattuk a Ford Transit Ecoblue-t, és ott jártunk az idei Stancefesten is.
  • Vasárnap kártyatrükköt vetettünk be a felnifestéshez. Karlovitz Kristóf krónikái pedig a nyolcadik epizóddal folytatódtak – ha eddig kimaradt, tényleg érdemes pótolni.

Ma

  • Stump Bandi kipróbálta a Nissan GT-R rajtprogramját. Ötször. Zsinórban. De hogy milyen is a 2017-es GT-R? Ide klikkeljenek!

Keserű méz

  • Lassan már azt mondhatnánk egy ilyen videóra, hogy semmi különös, csak egy átlagos orosz életkép. Térfigyelő kamera rögzítette, amint egy szürke szedán lassítás nélkül hajt át egy Stop-táblás kereszteződésen, és belecsattan egy kék furgonba. A kisteherautóból kipattanó utas nem sokat teketóriázik: rögtön üt, majd kialakul egy kettő a kettő elleni összecsapás. A vétkes sofőrt autójának leszakadó darabjaival is megdobálják. (carscoops)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán Herceghalom térségében, a 25-ös km-nél Hegyeshalom irányában egy személygépjármű szalagkorlátnak ütközött. A leálló és a külső sávot lezárták, a forgalom a belső sávon halad.
  • Az M3-as autópálya Budapest felé tartó oldalán, Ófehértó térségében a 247-es km-nél egy kamion balesete miatt a leálló és a külső sáv lezárása mellett halad a forgalom.
  • A 86-os főút 60-as km-nél Egyházasrádóc és Körmend között egy kamion felborult. Teljes útzár mellett kezdték megy a baleset körülményeinek kivizsgálását. A rendőrség a tehergépkocsikat mindkét irányból, Sorokpolány felé tereli; a többi járműforgalmat pedig mindkét irányból, Egyházasrádóc belterülete felé tereli. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

1970-ben ezen a napon került a slágerlisták élére Amerikában a Beatles The Long and Winding Road című száma. Ezzel ez lett az együttes huszadik és egyben utolsó listavezető dala az USA-ban. A zenekar feloszlását már ezt megelőzően, április tizedikén bejelentette Paul McCartney. A szám címét felhasználva dokumentumfilm is készült a Beatlesről.

A nap videója

Négysávos út szakadt le a kanadai Ottawában. A Rideau Streeten, nem messze a Sussex Drive kereszteződésétől a felvételek tanúsága szerint egyébként is útmunkák zajlottak, de az igen forgalmas szakaszon aligha számított hasonlóra bárki is. Szerencsére a reggeli órákban éppen nem volt még sok jármű az úton, így „csupán” egy parkoló Chrysler esett áldozatul. A leszakadó úttest alatt megrongálódott a víz- és gázvezeték is, így több közeli épületet ki kellett üríteni. (motor1)