A tinik nem bírtak a 700 lóerővel

2016.11.09. 07:21

November kilencedike van, szerda, a Tivadarok ünneplik névnapjukat. A mai egyben Németország sorsnapja, az évtizedek során ugyanis olyan jelentős események történtek ezen a napon, mint a sörpuccs vagy éppen a berlini fal ledöntése. Az éjszakai órákban sokfelé voltak mínuszok, és most is elég hideg van még. Ha pedig hideg, akkor jöjjön a Hidegindító is!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • 195 millió dollárból létesítene új technológiai központot Indiában a Ford. Chennai városában egy már meglévő üzemet bővítenének ki, amely 12 ezer embernek adna munkát, így ebben a tekintetben a márka második legnagyobb üzeme lenne Dearborn után. Chennaiban egyébként már most is kilencezren dolgoznak a Fordnak, ezt a számot bővítenék öt éven belül további háromezerrel. Az egymilliárd dollárból megvalósuló gujarati gyárral együtt összesen mintegy félmillió autót készítenek majd Indiában. (leftlanenews)
  • Az elmúlt öt évben több mint tízezer abronccsal támogatta a hazai nonprofit szektort a Hankook rácalmási egysége. A gumikból 846 szervezet kapott, összesen mintegy 210 millió forint értékben. A támogatott szervezetek ezekkel a kerekekkel több mint 120 millió kilométert tettek meg - mintha 3200-szor kerülték volna meg a Földet.
  • Több autót, köztük 707 lóerős Hellcateket kötöttek el fiatalok egy Missouri állambeli kereskedésből. A tinédzserek az éj leple alatt vitték el a brutális erejű gépeket, amelyekkel aztán nem is nagyon tudtak mit kezdeni: nagyjából egy kilométerrel arrébb összetörve találták meg az autókat. A 16, 17 és 19 éves elkövetőket elfogták a rendőrök. (motorauthority)

Anno – november 9.

  • 1997-ben ezen a napon avatta boldoggá a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt Apor Vilmost II. János Pál pápa.
  • 1989-ben megkezdték a berlini fal lebontását, az NDK megnyitotta határait az NSZK irányában.
  • Napra pontosan 75 éve vezették be Budapesten is az új forgalmi rendet, a jobb oldali közlekedést.
  • 1938. november 9-én volt a Kristály-éjszaka: náci rohamcsapatok zsinagógákat és zsidó üzleteket gyújtottak fel Németországban és Ausztriában.
  • 125 éve helyezték üzembe az Esztergom-Almásfüzítő vasútvonalat.

Totalcar retró

  • Tizenöt évvel ezelőtt egy amerikai autó járt nálunk. A Chrysler Sebring LXI-t Winkler Róbert próbálta ki, tesztjét itt olvashatják.
  • Tudják, mikor ül bele az ember egy 2006-os Avensisbe? Tízéves tesztünk szerint csak akkor, ha múlhatatlanul szükséges. Hogy miért? Kattintsanak ide, és megtudják.

Tegnap a Totalcaron

  • Meglestük az Opel titkait, és megtudtuk, milyen tervei vannak 2017-re a német autógyártónak. Csikós Zsolt írását erre találja, ha lemaradt vagy újraolvasná. A Belsőségen pedig mutattunk egy olyan táblázatot, amilyet korábban még nem láttak.

Mai műsor

Egyre hidegebb van, időszerű tehát feltenni a téli gumikat - már aki még eddig nem szereltette fel azokat. De mit érdemes választani, és mi az amit kerülni kell? Elhoztuk az ADAC tesztjét, amely segíthet eligazodni. Eközben a Totalbike-on azt fejtegetjük, miért tesz tahóvá egy jó motor.

Dübörög az EICMA

  • Megnyitotta kapuit a milánói motorkiállítás. A nagy motorgyártók egész sor újdonságot állítanak ki: a Yamaha például az Abarth-tal szövetkezett, a Honda túrarobogót mutatott be. Ha nem akarsz lemaradni az újdonságokról, akkor ezen a linken mindent megtalálsz, folyamatosan toljuk a friss híreket.

Cukor

  • Már csak néhány hét van hátra karácsonyig, így érdemes elgondolkodni azon, mivel is tudnánk meglepni autó- vagy motorbuzi ismerőseinket. A Legónak van ötlete: egy 603 darabos építőkészlet, amelyből egy BMW R 1200 GS Adventure túraendurót rakhatunk össze. Oké, a dolog szépséghibája, hogy az ajándékra várni kell egy kicsit, a szettet ugyanis csak januárban kezdik forgalmazni. (autoblog)

Közlekedési koffein

  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán és az 1-es főúti átkelőknél is zavartalan a kilépő forgalom, nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Tudjuk, kit irigyelsz ma reggel igazán. Ha te még nem tudnád, akkor nézd meg az alábbi videót. Jay Lenóról van szó, aki mondjuk maga is tekintélyes autógyűjteménnyel rendelkezik, de egy Ferrari-megszállott (és órakereskedő) jóvoltából ugyanis egy érdekes pályanapon vehetett részt. Öt olasz sportkocsi körözgetett konvojban: egy LaFerrari, egy Enzo, egy F50, egy F40 és egy 288 GTO. Na jó, talán nem is Lenót irigyeljük most igazán, hanem David Lee-t, az autók tulajdonosát. (autoblog)

A nap száma

Ma lenne 75 éves Tom Fogerty, akit leginkább a Creedence Clearwater Revival ritmusgitárosaként ismerhetünk. A zenekarban többek közt öccsével, Johnnal játszott együtt, azonban 1971-ben kilépett. Tom 1990-ben, 48 éves korában hunyt el. Szóljon a CCR 1969-es Green River című albumáról a Bad Moon Rising.