Kegyetlenül elbántak a Lamborghinivel

2016.12.15. 07:43

Jó reggelt kívánunk december 15-én, csütörtökön, Valér névnapján. Ma sem számíthatunk nyárias időre, többnyire hideg lesz, az ég pedig felhős marad fölöttünk. Az ország keleti részén elszórtan akár havazhat is. Jó hír viszont, hogy a munkahétből csak két nap van hátra a maival együtt. Ráadásul brit tudósok bizonyították, hogy ezt is könnyebb elviselni a Hidegindítóval. Na jó, talán nem, de mi máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Beindult a Volkswagen Atlas gyártása Chattanoogában. Az új modelltől azt várják, hogy az egyesült államokbeli vásárlókat is megnyeri, és javít a márka megítélésén, amit a dízelbotrány alaposan megtépázott. Az üzemben egyébként nyár óta 2800 főre nőtt az alkalmazotti létszám (2400-ról), de további bővítést terveznek. (carscoops)
  • Angolra vált a Volkswagen. Persze nem költözésről van szó, hanem arról, hogy az óriásvállalat hivatalos nyelvet vált. A döntésnek kettős oka van: egyrészt ugye számos országban van érdekeltségük, ha márkák szintjén nézzük, a Bentley például angol, a Lamborghini és a Ducati olasz, a Bugatti francia, a Škoda pedig cseh. A másik fontos ok pedig az, hogy a jövőben nem szeretnének lecsúszni olyan vezetők és szakemberek szerződtetéséről, akik nem beszélnek németül. (autoblog)
  • Szakított az Electronic Artsszal a Porsche, legalábbis ami a kizárólagosságot illeti. A német sportkocsigyártó 2000 óta volt a videojátékkészítő cég partnere. A Need for Speed: Porsche Unleashed kimondottan a márka modelljeire koncentrált, de más EA-játékokban is feltűntek a Porschék. A jövőben azonban nem korlátozódnak majd egyetlen partnerre, autóik más fejlesztők játékaiban is elérhetők lesznek. (motor1)

Anno – december 15.

  • 2009-ben éppen ezen a napon szállt fel először a Boeing 787-es repülőgép.
  • 1999-ben hajnali 5 óra 7 perckor tüzet jelentettek a Budapest Sportcsarnokból. Nem először kapott lángra az épület, de ezúttal a szerkezet komoly károkat szenvedett, nem lehetett megmenteni.
  • 1964-ben e napon fogadta el Kanada jelenlegi zászlaját a képviselőház.
  • 1791-ben az Amerikai Egyesült Államokban az alkotmány részévé teszik és törvénybe iktatják a Bill of Rights-ot. Tíz cikkely a sajtó-, szólás- és vallásszabadságról.
  • 1582-ben vezették be Spanyolországban, Hollandiában, Dániában és Norvégiában a Gergely-naptárt.

Totalcar retró

  • Öt évvel ezelőtt egy egészen érdekes motorral szerelt Fiat Panda járt nálunk: Twinair Turbo. Hogy milyen volt, az Zirig Árpád írásából derül ki.
  • Három esztendővel ezelőtt pedig bemutattuk Szörnyeteg Lajost Indiából. Pontosabban a Mahindra Goát. A nagyképes cikkért erre tessék.

Tegnap a Totalcaron

  • Plasztikázták az orrát, átdolgozták a műszerfalát, és belegyömöszöltek egy rakás elektronikai fejlesztést. De milyen autó az új Zafira?
  • Használttesztnek álcázott önvallomás, előrehozott kapuzárási pánik. A világ legjobb szar motorjáról itt olvashatnak.

Mai műsor

"Egy 2007-es, magyarországi első forgalomba helyezésű Volkswagen hirdetésére hívta fel figyelmünket egy olvasó. Története kalandosabb, mint egy indiánregény: állami autó volt, majd hetek alatt több kereskedőn szaladt át, végül a felére csökkent a futásteljesítménye" - Zách Dániel cikke magyar valóságról, óratekerésről.

Keserű méz

  • Lamborghinit zúztak össze a tajvani hatóságok. Ezzel akartak elrettentő példát állítani azok elé, akik az autóimport illegális formáját választják. A Murcielago állítólag két éve volt az országban anélkül, hogy hivatalosan forgalomba helyezték volna. A bezúzás nyilvános volt, a televízió is közvetítette. Az efféle intézkedés nem példa nélküli a világban, de talán sokkal okosabb megoldás lenne ilyen esetben megbírságolni a tulajdonost, szélsőségesebb esetben elárverezni az autót, a befolyó összeget pedig jótékony célokra fordítani. Ez így viszont puszta barbárság. (carbuzz)

Közlekedési koffein

  • A 11-es főúton Budapest felé a 17-es km-nél két személyautó ütközött össze. A belső sávot lezárták, csak a külső sáv járható, torlódás van kialakulóban.
  • Az M43-as autópályán Románia felé, az országhatár előtt 1 km-es kamiontorlódás alakult ki a leállósávon. A személygépjármű forgalom zavartalan.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap képe

Ez egy Audi Avus Quattro tanulmány. Huszonöt éve, a Tokiói Autószalonon mutatták be. Hatliteres W12-est álmodtak meg bele hatgangos kézi váltóval és összkerékhajtással. Az Avus nevet egy Berlin közeli versenypályától (illetve Európa első kizárólagos autóútjától) kölcsönözte.

A nap száma

1969-ben ezen a napon a londoni Lyceumban adott jótékonysági koncertet John Lennon és a Plastic Ono Band. Hallgassuk meg a Happy Chrirtmas (War is Over) című számot.