Dől a pénz a legdögösebb Jeep gyártásába

2017.01.09. 08:29

Szép reggelt mindenkinek január 9-én, a napon, amikor a legmagasabb hőmérséklet -8 és -1 fok között alakul. Kisebb hózáporra és havazásra az ország déli és keleti területein számíthatunk, a Dunántúlon pedig kisüt a nap. Fronthatás nincs, de a hazánkban szokatlan hideg miatt érdemes odafigyelni a környezetünkben élőkre. Ma 128 éve annak, hogy Dr. Herman Hollerith szabadalmaztatta az elektromágneses szavazatszámláló gépét, majd néhány évvel később megalapította a cégét, amely IBM néven vált ismerté. Szintén komoly lépés volt a technika fejlődésének, amikor Steve Jobs 10 éve bemutatta az első iPhone-t és ma lenne 104 éves Richard Nixon is, az Egyesült Államok 37. elnöke. Javában megy a Detroit Auto Show, épp ezért szóljon ma reggel Eminemtől a Beautiful, ami a pusztuló Detroit olyan szépnek mutatja, mint talán semmi:

Ez ment hétvégén

Tekintve, hogy rég látott hideg tombol hazánkban, felelevenítettük az anyagainkat, amelyek a hidegben való autózást és autóhasználatot taglalják. Csikós pedig búskomor véleménycikkben merengett az eldobható világ felett. És még pénteken volt egy érdekes olvasói levél is. 

Hírek kávé mellé

Egymilliárd dollárt borít a Jeep modellpaletta fejlesztésébe az FCA konszern. Az összeg jelentős részét a Warren Truck Assembly üzem újraszerszámozására és modernizálására fordítják, ahol a Jeep Wagoneert és Grand Wagoneert gyártják majd, de költenek az Ohio állambeli Toledo Assembly Complexre is, ahol a Jeep Pickup készül majd. A három új modell várhatón még 2020 előtt bemutatkozik és az említett üzemekben 2000 új munkahely keletkezik. Sergio Marchionne elmondta, hogy a termelés struktúra átalakítását a vásárlói igények változása követeli meg. Most az egyre népszerűbb hobbiterepjárók és platós kisteherautók vásárlóinak kiszolgálása a cél. Bár részletek még nem derültek ki, szinte biztosra vehető, hogy a Jeep Pickup a következő generációs Wrangler műszaki alapjaira épül majd, és várhatóan 2018 második felében mutatkozik majd be, míg a Wagoneer és Grand Wagoneer modellek a következő Grand Cherokee modellre épülnek. (CarScoops)

Jeep-Wrangler-Pickup-Gladiator-Concept-626x382

Tovább cicomázhatjuk a Mercedes CLA és GLA AMG változatait. Az AMG Performance Studio Package a Detroit Auto Show-n mutatkozik be, és bármelyik CLA-hoz vagy GLA-hoz megrendelhető, amíg az fekete. A csomag nem tesz hozzá  mechanikailag a 375 lóerős, összkerekes kompakthoz, csupán néhány külső íveket kiemelő élénk sárga sáv kerül az autóra és négy egyedi árnyalatú sötét felni. A sárga motívumokból a beltérbe is jut és néhány műanyagelemet is kicserélnek, például a hűtőrácsban. A csomag áráról egyelőre nincs hír, de mivel egy prémiummárka tuning részlegének termékéről van szó, vélhetően pofátlanul sokba fog kerülni.

2018-mercedes-amg-gla45-detroit-2017

Tíz centivel megnyújtott Tiguant mutat be Amerikában a Volkswagen. Nem az autó hátsó túlnyúlásához jön a növekmény, hanem a tengelytáv lesz nagyobb, így az autó kaphat egy harmadik üléssort, vagyis már heten is beleülhetnek. A harmadik üléssor alapfelszereltségként jár az elsőkerekes Tiguanhoz, míg a négykerékhajtású modellhez rendelhető extra lesz a leghátsó pad. A modell neve nem változik, ugyanúgy Tiguanként fut majd, mint Európában, a belső térben sem lesznek érdemi változások, viszont eleinte csak a kétliteres, négyhengeres turbómotorral lehet megrendelni. Ez 184 lóerős és egy nyolcsebességes automata váltó tartozik hozzá. 

2018-vw-tiguan-detroit-2017

Útinform

A Hidegindító megjelenéséig az Útinform a következő eseményeket jelezte:

  • A 31-as főúton, Jászberény térségében a 70-es km-nél egy kamion terepjáróval ütközött össze. A forgalmat irányonként váltakozva engedik el.
  • A 8-as főúton, Bakonygyepes és Devecser között a 87-es km-nél baleset történt. Félpályás lezárás van érvényben.

És Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A mai műsor

Ha a BMW 1-es és 2-es sorozatának következő generációjának minden tagját keresztben beépített motorokkal és alapból elsőkerékhajtással szerelik majd, ami ugyan még nem biztos, de jó esély van rá, akkor ezt a kocsit könnyes szemmel, elcsukló hangon emlegetjük majd a régen bezzeg minden jobb volt szeánszokon. - Tóth Zoli 2-es M kupét tesztel.