750 órát dolgoztak a Lego-Ferrarin

2017.09.04. 07:48

Jó reggelt kívánunk szeptember 4-én, az ősz első hétfőjén. Rozália ünnepli névnapját. Az ország nagy részén felhős időre van kilátás, kialakulhatnak záporok, de helyenként a nap is kisüt. Napközben 17 és 23 Celsius fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Ébredj te is a Hidegindítóval!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Mintegy 250 millió dollárt vesztett az Opel 2017. második negyedévében. Az Automobilwoche című lap a német gyártóhoz, és új tulajdonosához, PSA csoporthoz közeli forrásokra hivatkozva írja: az első negyedévben is 210 millió dolláros veszteséget termeltek. A német márka vezetői egyelőre nem kommentálták a híreket. A PSA egyébként a felvásárlás után igyekszik optimalizálni az Opel működését, a közös platformok használatának kulcsszerepe lehet a kívánt fordulat elérésében. A cél, hogy 2020-ra már nyereséges legyen a német autógyártó. (autoblog)
  • A Lego nem csupán gyerekjáték. Felnőttek is komoly kihívást találhatnak egy-egy összetettebb építésben, hát még ha életnagyságú autómodellről van szó. Nemrég egy McLaren 720S-t raktak össze a vállalkozó szelleműek, most pedig a Ferrarival fogott össze a játékgyártó. Ezúttal az olaszok Forma-1-es versenygépe, az SF70-H készült el 350 ezer kocka felhasználásával. A végeredmény egy közel 570 kilogrammos versenyautó-másolat. A tervezés 850, az összerakás további 750 munkaórát igényelt. (motorauthority)

Gyere velünk Parádézni!


Vége az ínségnek, két hónap nyári szünet után jön a következő Parkoló Parádé. Szeptember 9-én 15:00-kor újra kinyitjuk a Hungexpo kapuit, hogy idén negyedszer, a történelemben tizenhetedszer megtöltsük a betont autóval.

Folytatódik a Totalcar Mesterkurzus is, Göbölyös Motordoktor Zsolt meséli majd el, milyen a jó motortuning. Az autóslét nagy alapkérdéseiről lesz tehát szó, többek közt arról, mennyit ér a chip, meddig lehet feszíteni egy szívó benzinest, vagy hogy létezik-e combosított dízel füst nélkül. Az előadás a nyitás után egy órával, 16 órakor indul a szokott helyen, a III-as fogadóépületben. Tessék egy kedvcsináló magától Göbitől:

Anno – szeptember 4.

  • 1993-ban e napon temették újra Horthy Miklóst Kenderesen.
  • 1972-ben, a müncheni olimpián Mark Spitz lett az első sportoló, aki egyazon olimpián hét aranyérmet nyert.
  • Kereken száz éve, 1917-ben született Henry Ford II amerikai autógyáros, a gyáralapító Henry Ford unokája.
  • 1837-ben mutatta be távíróját Samuel Morse a New York-i egyetemen.
  • Három Forma-1-es futam esett erre a napra, mindhármat Monzában rendezték. 1960-ban Phil Hill, 1966-ban Ludovico Scarfiotti, 2005-ben pedig Juan Pablo Montoya győzött.

Totalcar retró

  • Már tizenöt évvel ezelőtt is mutattunk be gurukat. Ebben a cikkben például az Audi 100-asok specialistáját, aki tudja jól, a vén szivar az igazi.
  • Tíz éve pedig Rácz Tamás mondta el a véleményét a rendőri igazoltatásokról.

Hétvége a Totalcaron

Mai műsor

"Nagyon csábító konnektorról tankolni, pár százasért autózni és közben védeni a környezetet. Egy használt villany- vagy hibridautó ráadásul nem is olyan drága, sokszor csak a hasonló tudású benzinesek árszintjén mozog. Tényleg ennyire jó vétel egy ilyen autó?" - a Kiszámoló Blog gazdája, Csernok Miklós átgondolta.

Cukor

  • Ötven év után vitték újra pályára Bruce McLaren egyik legendás versenyautóját. Az M6A-val 1967-ben nyerte meg a Can-Am Challenge Cupot. A kocsit a McLaren ötlete nyomán Richard Meaden a Motorsports Magazine újságírója vezette a Donington Park aszfaltcsíkján. A sors fintora egyébként, hogy Bruce McLaren nem láthatta saját versenycsapatának legnagyobb sikereit. 1970-ben Goodwoodban vesztette életét versenyzés közben, míg a McLaren első Forma-1-es vébécímét 1974-ben szerezte Emerson Fittipaldi. (motorauthority)

Közlekedési koffein

  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalom felé Tatabánya térségében az 53-as és az 54-es km között ma javítják a burkolatot. A külső sávot az esti órákig lezárták, a forgalmat a belső sávba terelik. A munkálatok ideje alatt az 54-es km-nél lévő Harkályos pihenőt is lezárják. Kb. 2 km-es a torlódás.
  • Az M5-ös autópályán, Budapest felé, a 43-as km-nél Újhartyán térségében lelassult a közlekedés, lassabb haladásra kell számítani. A 71-es km-nél Kecskemét térségében munkavégzés miatt csak egy sáv járható, 1-2 km-es a kialakult torlódás.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán a határátkelőnél zavartalan a ki- és a belépő forgalom. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Szóljon most egy dal az Edda Művek legelső stúdióalbumáról: Ahogy élsz!