Harmincezres bírság autóban éneklésért

2017.10.24. 07:21 Módosítva: 2017.10.24. 07:21

Jó reggelt kívánunk október 24-én, kedden, a Salamonok névnapján. Ma van továbbá a Magyar Operett Napja is - ez Kálmán Imre születésének és Lehár Ferenc halálának évfordulójához köthető. Mikronézia és Zambia pedig a függetlenséget ünnepli ma. A tegnapihoz képest kicsit javul az időjárás, csökkenő felhőzetre és kevesebb csapadékra számíthatunk. A csonka hét kezdéséhez a Hidegindító ad egy kis segítséget!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Félreteszi az amerikai álmot a Škoda. A cseh márka már jó ideje tervezgeti a visszatérést az Egyesült Államokba, és azt ígérték, év végéig végleges döntést is hoznak az ügyben. Most azonban kicsit elhalasztották a dolgot, és inkább arra koncentrálnak, hogy kifejezetten olcsó autót fejlesszenek az indiai piacra. Az USA kapcsán annyit mondtak: nem kell elkapkodniuk a döntést. (leftlanenews)
  • Egészen furcsa büntetést kapott egy kanadai autós. A 38 éves Taoufik Moalia gyanútlanul autózott, énekelgetett, amikor négy montreali rendőr leintette. Nekiszegezték a kérdést, hogy mégis mit csinál, erre persze azt felelte: semmit. De az egyenruhások nem hagyták annyiban: "Maga hangosan ordítozott?" Moalia elmondta, hogy csak kedvenc számát énekelte, azonban vélhetően akkor hibázott, amikor ismét előkapta énekhangját: "Everybody dance now!" Produkcióját végül 117 kanadai dolláros, azaz harmincezer forintos csekkel díjazták. (autoblog)
  • Kéne már a Porschédhoz egy rendes okostelefon? Ne is keresgélj tovább, itt van! A német autógyártó dizájnerei egy Huawei Mate 10-et vettek kezelésbe. Üvegborítás, gyémántfekete fényezés, foltmentes kijelző és elég komoly hardver jellemzi a Porsche Design Huawei Mate 10-et. Persze nem lesz olcsó, sőt: az iPhone X-nél is többet, 1395 eurót kérnek érte, ami átszámolva 430 ezer forint. Egy sima Mate 10-es amúgy 290 ezer körül kapható. (motor1)

Napi KRESZ - a parkolási szabályokról

 

Egy héttel ezelőtt adtuk közre Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett parkolási szabályokról volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg, erre tessék. A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, az első rész.

1. A képen látható egyirányú utcában szabályosan parkolnak ezek a járművek?

a.) Mivel a várakozni tilos táblát csak a menetirány szerinti jobb oldalon helyezték el, ezért igen.

b.) Mivel a járművek mellett az úttest jobb széléig mérve nincs legalább 5,5 méter szélességű hely, ezért nem.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

Valóban a KRESZ-ben szerepel az a meghatározás, hogy a Várakozni tilos jelzőtáblák hatálya az úttestnek csak arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték. Ennek a meghatározásnak egyébként csak egyirányú úton van jelentősége, hiszen kétirányú úton kizárólag a menetirány szerinti jobb szélen szabad megállni és várakozni.

Ugyanakkor a szabály azt is rögzíti, hogy egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén kizárólag akkor szabad megállni, illetve várakozni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

Azzal sem lehet érvelni, hogy itt a jobb oldalon tilos a várakozás, azaz úgysem tartózkodhat senki a jobb oldalon, hiszen a várakozási tilalom alatt a megállás megengedett. Azaz többek között egy utas kiszállásának ideje alatt a jobb szélen történő megállás megengedett.

Anno – október 24 .

  • 2003-ban e napon repült utoljára a Concorde utasszállítóként.
  • 1990-ben a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága alkotmányellenesnek nyilvánította a halálbüntetést.
  • 1956-ban a szovjet csapatok bevonultak Budapestre.
  • 1929-ben fekete csütörtök volt a New York-i tőzsdén, ekkor robbant ki az 1929 és 1933 között tartó nagy gazdasági világválság.
  • 1861-ben helyezték üzembe az első transzkontinentális telefonkábelt.
  • 1648-ban a vesztfáliai békével lezárult a harmincéves háború.
  • Hat Forma-1-es nagydíj esett erre a napra. 1954-ben Spanyolországban Mike Hawthorn, 1965-ben Mexikóban Graham Hill, Japánban 1976-ban Mario Andretti, 1993-ban Ayrton Senna, 2004-ben Brazíliában Juan Pablo Montoya, míg 2010-ben Dél-Koreában Fernando Alonso tudott győzni.

Totalcar retró

  • Az első mindig emlékezetes - ez volt a címe Karotta első Ferrari-tesztjének tizenöt évvel ezelőtt. Ha kíváncsi vagy, milyen volt, ide kattints.
  • Tíz esztendeje igazán hiánypótló összehasonlítóval jelentkeztünk: egymás mellé állítottuk a Lada Nivát és a Suzuki Jimny-t.
  • Ha pedig már Napi KRESZ sorozatunkban úgyis a parkolási szabályokról van szó, íme, egy ötéves cikk a bírságolásról.

Tegnap a Totalcaron

"Hányszor is írtam meg eddig, hogy a Mazda MX-5 tökéletes autó? Legalább kétjegyű. Legutóbb a jelenleg futó generációról áradoztam 2016-ban, és tartom is, a Mazda MX-5 tökéletes. Csak ebben a Fiatban még annál is jobban éreztem magam. Ki érti ezt?" - úgy tűnik, Winklernek bejött a Fiat 125 Spider Abarth.

Mai műsor

"Amerikában harminc éve sikeresek, Európában viszont kilenc éve hiába próbálkoznak, még nem jött össze az áttörés. Pedig az Infiniti néhány modellje, például a Q60S kupé is, igazán megérdemelné, hogy ne csupán statiszta szerep jusson neki a piacon" - Tocinál járt egy elég bitang Infiniti.

Csikós Zsolt pedig kipróbált egy olyan übermotort, ami örökre übermotor is marad: íme, a Totalbike-on a Honda CBX1100 tesztje.

Cukor

  • A Nissan Skyline-t aligha kell bemutatni: hatvan éve a japán autógyártás egyik szimbóluma. 1957-ben még a Prince Motor Company vitte gyártásba. A Donut Media friss videója két percbe tömörítve mutatja be hat évtized változásait. (motor1)

Közlekedési koffein

  • A 83-as főúton Farkasgyepű és Bakonyjákó között két személygépjármű ütközött össze. A 9-es km-nél megállították a forgalmat.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom zavartalan.
  • Az M43-as autópályán, Románia felé a határátkelőhely előtt 10 km-es a kilépésre váró kamionsor hossza. A személyautók forgalma zavartalan. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Hallgassuk csak, milyen szám ér harmincezres bírságot Kanadában? A C+C Music Factory 1990-ben készítette el a Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now) című nótát, amit azóta többen is feldolgoztak.