Bizonytalanság hatja át a Defender jövőjét

2016.02.17. 12:32

A Land Rovernél hosszú évtizedek után idén januárban állították le a Defender gyártását. Az persze egy pillanatig sem volt kétséges a gyártó számára, hogy nem hagyhatja utód nélkül a legendás terepjárót. Az olyan, egyáltalán nem elhanyagolható részletek, hogy például milyen lehet a következő generáció, azonban még nem teljesen tisztázottak. A bizonytalanság pedig egyre csak növekszik.

Eddig arra lehetett számítani, hogy a 2011-ben bemutatott DC100 tanulmányon alapszik majd a megoldás. Most úgy tűnik, ez nem így lesz: teljesen új modellt dolgoznak ki, ez pedig egyben a bemutató idejét is módosítja. A mostanáig kiszivárgott információk alapján 2018-ra várhattuk volna a Defender-utódot, jelenleg azonban már valószínűbb, hogy 2019 előtt nem találkozhatunk vele.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egyelőre azt sem döntötték el, hogy hol készüljön a terepjáró következő generációja. A kifutó Defender utolsó példánya a nagy-britanniai Solihullban gördült le a gyártósorról, de nem kizárt, hogy az utódot már másik országban szerelik össze. A hírek szerint versenyben van az új szlovákiai egység is, amelyben 2018-ban indulhat be a termelés.

Az új Land Rover terepjáróról azt lehet sejteni, hogy bizonyos jegyeiben emlékeztet majd a nagy elődre, de modernebb kivitelt kap. A terepképességeket nyilván nem hanyagolhatják el. Várhatóan kétféle tengelytávval, sőt két- és négyajtós pickup kivitelben is elérhető lesz majd. Azt viszont még nem tudni, mikor mutatnak legalább egy koncepcióautót, amely előrevetíti, pontosan mire is számíthatunk.