Nincs több ingyen villany a Tesla töltőállomásain

2016.11.08. 11:03

Bár az autógyárak hajlamosak úgy beállítani, mintha az áram ingyen lenne, úgy néz ki, már a Tesla sem engedi meg magának, hogy ingyen osztogassa az elektromos energiát. A továbbiakban már csak néhány töltésre elegendő Supercharger-kupont kapnak az új vásárlók, aztán mindenki fizeti a fogyasztását.

tesla-model-s-supercharger

A Tesla vásárlói eddig ingyen használhatták a Supercharger hálózatot, de már korábban kiderült, hogy ezzel a lehetőséggel sokan visszaéltek: akkor is az ingyenes gyorstöltőt vették igénybe, ha egyébként otthon is tölthették volna az autót, ami persze megjelent volna a villanyszámlában. A Tesla először meggyőzéssel próbálkozott, de úgy néz ki, ez nem működött igazán. Korábban már kiderült, hogy a Model 3-hoz egyáltalán nem jár ingyen töltés – a típus megrendelőinek száma alapján ez biztosan nagy veszteséget hozott volna – és 2017 első napjától már a drágább modellekhez is csak egy 400 kWh-s kupon jár majd, ami a gyáriak becslése szerint úgy 1600 kilométer megtételére lehet elegendő.

A gyártó közleményében hansúlyozzák persze, hogy alacsony lesz a töltés díja, és az így befolyt összeget visszaforgatják a hálózat fejlesztésébe és korszerűsítésébe. „A Supercharger hálózat célja soha nem a profitszerzés lesz” - írják. Úgy néz ki, a cél elsősorban a töltőállomások tehermentesítése annak érdekében, hogy csökkenjen az átlagos várakozási idő. A Teslának jelenleg 715 Supercharger pontja van Észak-Amerikában, mintegy 4500 egyedi töltőponttal, ezen felül további 3222 egyedi töltőt építettek, hotelek, éttermek és bevásárlóközpontok közelében.