Óriás-VW 2,3 literes fogyasztással

2017.04.21. 06:08

A luxus-Volkswagen a nyugati világban ugyan megbukott, de a Phaeton utódja, a Phideon Kínában köszöni, jól van. Most bemutatták egy újabb változatát, konnektoros hibrid hajtáslánccal, amely a gyáriak szerint akár 2,3 liter benzinnel elmegy száz kilométert.

Sejthető persze, hogy a hihetetlen fogyasztási adat mögött egy kis csúsztatás húzódik meg. Valószínűleg csak úgy jön ki, ha az akkumulátor töltéséhez használt elektromos energia árát, és a megtermelése kapcsán termelődő szén-dioxid-kibocsátást egyszerűen elhanyagoljuk, ám egy ekkora autótól még ennek az értéknek a kétszerese is kivételes eredmény. Különösen úgy, hogy a hibrid hajtáslánc belsőégésű fele kétliteres, benzines turbómotor, amely egy ekkora karosszériában általában simán bekap minimum 8-9 liter benzint.

A VW rendszere ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy tisztán elektromos üzemmódban használják, ami a szennyezett levegőjű kínai nagyvárosokban nyilván jól jön majd. A gyáriak elég fukarul bántak az adatokkal, csak annyit árultak el, hogy az autó teljes hatótávja 850 kilométer, és az akkumulátorcsomag nagyjából két óra alatt tölthető újra. A Phideonnak ez a változata egyébként a GTE jelzést viseli, akár az Európában is elérhető hibrid Golf.

Az autó árát egyelőre nem ismerjük, de mivel Kínában a Volkswagen neve még sokkal jobban cseng, mint mifelénk, abban nem igazán kételkedünk, hogy ezt is viszik majd, mint a cukrot.