A Hennessey lenyomná a Bugatti Chiront is

2017.06.20. 14:13

A Hennessey Venom sorozat eddig is félelmetes utcai autókból állt, de az F5 lesz az első, amely nem egy Lotus vázszerkezete köré épül. Már a korábbi Venom GT is a világ leggyorsabb autói közé tartozott – tartja is a 300 km/h-ra gyorsulás világrekordját – de az F5-tel továbblépne az amerikai tuningcég.

Már az elnevezés is erre utal: a világ leggyorsabb szeléről, az F5 tornádóról nevezték el, amely 420 és 511 km/h közti sebességet ér el. Az új sportkocsi sem marad el sokkal ettől, legalábbis a tervezők szándéka szerint. Durván 1500 lóerős lesz, valószínűleg ennél kevesebb lesz a tömege kilogrammban, és azt mondják, elérhetik vele a 300 mérföld/órás, azaz 482 km/h-s tempót, amivel ez lenne a leggyorsabb rendszámos, utcai sportkocsi.

Jelenleg a Bugatti Veyron Supersport a hivatalos rekorder 415 km/h-val, vár a Hennessey Venom GT-vel már futottak egyszer 435 km/h-t, igaz, azt nem hitelesítették, így rekordnak sem számít. Ám a Bugatti Chironról egyelőre szintén nem tudni, hogy mekkora végsebesség elérésére lenne képes. A maga 1500 lóerejével az is esélyes lehet a rekorddöntésre, már gyári állapotában is, mivel az elektronikus sebességkorlátozást 420 km/h-ra állítják be. Egyes hírek szerint azonban a korlátozás nélkül túllépheti a 460 km/h-t.

A csúcssebesség elsősorban persze presztízskérdés, gyakorlatilag nagyon kevés olyan helyszín létezik, ahol elérhető egyáltalán a 400-as tempó, és nem számít közveszély-okozásnak. Ám maga a tény, hogy egy cég a világ legerősebb autóját forgalmazza, komolyan megdobhatja az eladásokat – a Hennessey pedig nyilván ebben érdekelt, ahogy a Bugatti is.