2022-re az összes Honda legalább hibrid lesz

2019.10.27. 13:39

Felgyorsítja európai villanyosítási programját a Honda. A japán autógyártó korábban 2025-re ígérte, hogy minden típusából lesz félig-meddig elektromos változat, azonban a szigorodó károsanyag-kibocsátási szabványok miatt felvették a nyúlcipőt.

5e30773f-2020-honda-e-production-spec-1
Fotó: Honda / Honda

Túlzásba azért nem viszik a dolgot (ahhoz túl kicsit piac Európa a Hondának), marad az e az egyetlen villanyautónak. Minden más viszont kap hibrid hajtásláncot 2022-ig. A nemrégiben bemutatott negyedik generációs Jazz már csak hibrid változatban jön Európába, és az NSX sportkocsi, valamint a CR-V SUV is hibrid már a kezdetektől. Hozzájuk csatlakozik a Civic és a HR-V hibrid változata, így tulajdonképpen nem is olyan ambiciózus a cél, amit kijelöltek maguknak a japánok.

A lépés lényegében kényszerű döntés, hiszen 2021-től 95 g/km-es CO2-flottaátlagot kell hoznia az összes európai márkának, ha nem akarnak súlyos büntetéseket kifizetni az Európai Uniónak. Tom Gardner, a Honda európai alelnöke szerint ebben Európa most előrébb jár az amerikaiaknál és a japánoknál, a szabályok felénk kényszerítik leginkább arra a gyártókat, hogy mihamarabb az elektromos autók vegyék át a terepet.

A hibridesítés mellett bejelentettek egy új márkanevet. A jövőben az összes valamennyire elektromos hajtással futó típus az e:Technology jelzést fogja viselni.