Tízéves korig elegánsat 1,5 milliós keretből

2014.09.29. 10:32

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

 

Tisztelt Nepperűző!

Autóvásárlásban kérném a tanácsát. 1,5 millió forint körüli keret lenne autóvételre, de a sok infószerzés után már a teljes tanácstalanság állapotában vagyok. Fontos lenne a biztonság, és valamennyire az elegáns megjelenés is. Pár típus az amelyiket kinéztem, 2004-2007-es évjárat között: Volvo S40, Toyota Avensis, Saab 9-3, Mazda 6 és 3 TX, valamint a Ford Mondeo.

Nagy kérdés még számomra, hogy dízel vagy benzines autót válasszak. Többet megyek városban, autópályán ritkán, és évi 12.000 km körül koptatom az aszfaltot, nyugodt vezetési stílusban.

A szívemhez a Mazda 6-os lenne a legközelebb megjelenésre, és elég nagy is a kínálat, de több rozsdás példánnyal találkoztam már. Legutóbb egy 3-ast néztem meg, amelyiknél hiába a 2006-os évjárat, de morzsolni lehetett a rozsdát. A Volvónál ez az árkategória még csak súrolja az új kasznis kínálatot. Saabnál esetleg az alkatrész ellátottság hiányától tartok, a másik típusoknál is maximális a tanácstalanság, mert olvas az ember jót is rosszat is.

Ön melyik típust ajánlaná? Mire figyeljek az egyes típusoknál? Esetleg más típusokat is érdemes lenne figyelnem?


Köszönöm előre is a segítséget!
Sándor

Kedves Sándor!

Évi 12 ezer kilométerhez semmiképpen nem vennék modern dízelt, csak valami öreg megbízható 1.9 tdi-t, ha már nagyon csak dízel kellene. Ésszerűbb választás lenne mindenképpen egy benzines autó. Amint írta, nyugodt stílusban vezet, akkor nem is kell nagy motor, egy 1.6-os vagy 1.8-as tökéletesen megfelelne, és nem enné le a fejét.

A Mazdákat én is szeretem, de sajnos erős a rozsdásodási hajlamuk, amint azt Ön is megtapasztalta. Jó karosszériájú Mazdát Olaszországból lehetne szerezni, ott kevés a só az utakon vagy semennyi. Az Ön által felsorolt autók közül elsőnek az Avensist választanám, azután a benzines Mondeót. A Saab a saabosok autója, az inkább egy vallás az autósok között, egy elég érdekes jelenség. Van néhány Saabra szakosodott műhely, akik tudnak alkatrészt is biztosítani az autóhoz, de néha elég borsos az ára, és maga a típus is igényli a törődést. Ha nincs különösebben bekattanva típusra, akkor nem Önnek való.

Üdvözlettel,

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.