Franciát vagy románt?

2017.04.29. 14:12

Nem vagyok orákulum, nem ismerek minden autót, a véleményem szubjektív, személyes tapasztalataim, érzelmeim alapján alakul ki. Rossznak mondott autóból is van jó, jónak tartottból is akad elhanyagolt vacak. Csak egy nepper vagyok, nem próféta, én is tévedhetek.

Kedves Nepperűző,

a sors megáldott egy harmadik gyermekkel is, emiatt új családi autót kell keresnünk. Jelenleg egy 2007 Volvo V50 1.6D-t használunk (évi 15000km). Nagyon megtetszettek benne a "kis apróságok", mint az, hogy nem pittyeg, ha égve marad a lámpa leállításkor, hanem lekapcsolja, vagy az, hogy két mozdulattal lehet benne izzót cserélni elöl, illetve, az, ha hátramenetbe kapcsolom a sebességváltót, akkor nem csak az első, hanem a hátsó ablaktörlő is elindul.

A jelenlegi kombi kicsi a 3 gyereküléshez. Nagyobb kocsi van bőven a piacon, de azt hallom sok helyen, hogy családi egyterű az francia legyen. Én 2014/2015 Citroën C4 Grand Picassóban gondolkodom 1.6 e-HDi vagy BlueHDi motorral, automata 6 fokozatú sebességváltóval olyan 60-80 ezer km-ig.

A feleségem viszont inkább az ár-érték arány felé indult el, és a 2017-es Dacia Lodgy 1.5 dCI 6 fokozatú manuális sebességváltós autót nézte ki. Segítségét kérem, hogy a két modell közül melyiket javasolná, melyiknek vannak/lehetnek olyan szervizköltségei/rejtett hibái, amikkel egy átlag autós nem szokott számolni. Az tetszik a Citroënben, hogy több extrát lehet bele kérni, és több benne a kényelmi funkció (mint a Volvóban), kérdés, hogy megéri-e egy gyári 0 km-es garanciális autó "megbízhatóságát". Ha van olyan autó, amivel nem számoltunk volna és Ön szerint paritásban van a fenti két modellel, várom javaslatát. Az értékhatár 4-4,5 millió forint.

Köszönettel,

Péter

Kedves Péter!

A C4 Grand Picasso az egyik legjobb francia autó, ügyfeleim is többet használnak megelégedéssel. A Daciát pont az ára teszi vonzóvá, olcsó, de direkt kicsit "igénytelenebbre" van csinálva, hogy ne piszkítson bele a Renault piacába. Külföldi piacokon, ahol nem tapad hozzá a régi román Daciák rossz híre, nagyon népszerű autó pont amiatt, hogy olcsón lehet normálisat venni.

DSC07146

Ön fogja kifizetni, önnek kell eldönteni, hogy ad-e többet az igényesebb kivitelért, vagy beéri az egyszerűbbel. Szerintem mindkettő jó. Az új autókat nem ismerem, hozzám jellemzően 5-6 éves koruk után kerülnek, így ezzel kapcsolatban nem tudok önnek segíteni.

Üdv:

-Becsületesnepper-

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.