Júliácska, csak jobb lehetsz

Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB Distinctive

2010.10.27. 06:58

Adatlap Alfa Romeo Giulietta Distinctive 1.4 TB - 2010

  • 1368 cm3-es,soros 4 hengeres benzines
  • 120 LE @ 5000 rpm
  • 206 Nm @ 1750 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    9.4 másodperc
  • Végsebesség:
    195 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    6.4 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    8.4 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    5.3 l/100km
  • 6 300 000 Ft

Ha belegondolunk, kifejezetten hülye neve van. Ha az Alfa Romeo magyar lenne, csak röhögnénk, hogy mekkora gáz ez a poén. Mintha a Tünde robogóból lett volna egy olyan változat, amit Tünde Csongornak hívnak.

De az olaszok bármit megtehetnek, olyan jól hangzik a nyelvükön. Hívhatnak úgy egy autót, hogy Ferrari Enzo Ferrari meg úgy is, hogy Alfa Rómeó Júliácska, sőt, hogy össze lehessen keverni, időnként elsüthetik azt is, hogy Alfa Rómeó Júlia. És már mióta ezt csinálják. Láthattuk a Párizsi Autószalonon.

Most benyúltak a bugyellárisba és újra előhúzták a csodanevet. A 147-es démonaival nehéz lesz leszámolni, ezt jól tudták. Látott Ön már harmincezret futott 147-est? Amellett, hogy ma már egy Grande Punto is tágasabb nála (egyszerűen azért, mert belül akkora, mint egy Punto II), lóg a bele, lelakott, kopog a futóműve, ég néhány visszajelző, alig lehet kinyomni a kuplungot… Soroljam?

Tudom, az alfásoknak ilyenkor azt kell mondaniuk, hogy ez átkozott német konspiráció, tönkre akarják tenni a márkát, mindig a Bosch elektronika döglik be. Én meg erre azt mondom, hogy a Bosch olyat gyárt, amilyet kérnek tőle; és annyiért, amennyiért kérik.

Azonban kicsit én is úgy vagyok vele, mint a tulajok. Vacak, mégis mennyire lehet szeretni, tessék megnézni a Népítéletben. Más autós egy tökéletesen működő, unalmas japánnak ad összesítve négy csillagot, itt meg majdnem mindenki csak úgy szórja a pontokat, pedig a gatyáját is ráfizette. Akinek meg működik, az egyértelműen ötöst ad. És megmondjam, miért: mert van stílusa és jó vezetni, főleg valami rendesebb motorral.

Ezt csak azért bocsátottam előre, mert a Giulietta már az alapoknál jobb, mint tizenöt évre visszamenőleg bármelyik Alfa. Csikós szerint – akinek komolyabb rálátása van a márka történetére – nagyjából az Alfa 75-ösig visszamenőleg. De mindegy. A lényeg inkább az, hogy a maga méretosztályában is megállja a helyét a kommersz modellekkel szemben. Nincs ez a kínos feszengés, hogy hát, igen, de tessék mondani, ez mitől ellenfele egy Audi A3-asnak? Az árát és a költségeit leszámítva, persze.

Bár a forma miatt a tető és az oldalfal lélektanilag kicsit szűkíti a teret, el lehet férni benne. Sőt, az első ülés olyan, hogy a 160-165 centinél magasabbak sem fogják kényelmetlennek érezni. A kormány meg a vezető felé néz. Döbbenet. Valaki nem figyelt oda az elrontó osztályon? Azt pedig csak halkan teszem hozzá, hogy a csomagtartó mérete megüti az átlagot (350 l), sőt, még a rakodónyílás sem kellemetlenül kicsi. Ilyen rég nem történt Alfával: igazából sem a funkcionalitásába, sem a méreteibe nem lehet belekötni. Ugyan nem ugorja meg egy Focus szintjét, de nem is ezt várjuk tőle.

Most jön egy kis szubjektív rész. Lapozzon!

Totalcar értékelés - Alfa Romeo Giulietta Distinctive 1.4 TB - 2010

Normálisan felszerelve, a leggyengébb motorral is meglepően jó a Giulietta. Sőt. A motor egyenletesen jól húz, a fék jó, a kormányzása agilis, és hiába meglehetősen stabil, teljesen elfogadhatóan rugózik. Jók a méretei, kényelmesen lehet benne ülni, ami igazi meglepetés egy Alfától. Kár, hogy a karosszéria érzékelhetően csavarodik – ez rázza szét az utasteret az évek során. De új autóként, főleg alapmotorral, ez az élmény megérdemli a 4 csillagot.

Népítélet - Alfa Romeo Giulietta