Fotósok, címkézzetek

2008.01.13. 22:39
19 hozzászólás

Sose gondoltam volna, hogy ennyien fényképeznek autókat! Alig néhány hete létezik csak a penge verdák fotóoldal – és a belőle szemezett, A nap penge verdája rovat a Belsőségen – és máris közel kétezer fényképet lehet benne végignézni, Auditól Zondáig.

Ennyi kép között megtalálni valamit egyre nehezebb. Erre valók a címkék. Már használják is őket, hiszen a penge_verdák is címke. De ne elégedjenek meg ennyivel – címkézzék fel képeiket az ábrázolt autó márkájával és a típusával is. Így:

A szemantikailag precíz címkézés illusztrálása a szerző egy Lamborghini Miuráról készített fotóján

Hogy miért jó ez?

A számítógép buta, fogalma nincs, hogy egy kép kanáripástétomot vagy kanárisárga Corvette Z06-ot ábrázol. De ha fel van címkézve egy kép, hirtelen okos lesz. Meg tudja mutatni nekünk az összes Ferrarit és az összes Aston Martint – pontosabban tudná, ha nem heverne a többségük jelöletlenül.

Aztán ha valaki ír egy posztot a Belsőségre, és szeretné olyan képpel illusztrálni, amit önök készítettek, egy pillanat alatt megtalálja így a megfelelőt.

De még fontosabb, hogy segítsük azokat, akik autókat nézegetnek, és szeretnék tudni, hogy miket látnak a képen. Nem mindenki tudja, hogy egy szürke akármi valójában egy Ford GT. Vagy hogy egy színes, szárnyas BMW maga a Batmobile CSL.

A metaadat a barátunk. Címkézzenek bőséggel: utólag is bármikor lehet.