Új fogyasztáscsökkentőt tesztelünk

2008.02.08. 11:40
157 hozzászólás


Az igazság pillanata közelg. Megkeresett minket az évente esedékes fogyasztácsökkentő-díler. Mármint nagyjából éves bontásban ajánlanak nekünk tesztelésre egy fogyasztáscsökkentő csodaszert. Igazából nem nagyon érdekelnek minket a fogyasztáscsökkentő csodaszerek. Az ember úgy harmincéves korára belátja, hogy az autó kábé annyit fogyaszt, amennyit, a fogyasztás függ az időjárástól, a közlekedéstől, dugóban több, országúton kevesebb, függ a vezető jobb lábától, a stílustól. Vagy éppen nem függ semmitől, mert már épp elég olyat hallottunk, hogy valakinek mindig X litert fogyaszt az autója, történjen bármi.

Én a legutóbbi olajcserénél például elhatároztam, hogy kipróbálom a Prolongot, mert VMax Zsolt azt mondta, csökkenti a fogyasztást; egy olajcsere periódus alatt nagyjából annyival, hogy benzinre átszámítva a megtakarítás pont kiadja a Prolong árát, mindenesetre a kopást érezhetően csökkenti. Viszont ez sajnos elfelejtődött, a Tehén továbbra is prolongmentesen eszi a városi 17-et és országúti 12-t.

A legújabb projekt, amit már nem úszhattunk meg, mert egy autós médium kutyakötelessége utánajárni az ilyeneknek, egy tabletta, amit a tankba kell rakni. Értelemszerűen nem tesztautókat teszünk tönkre ilyesmikkel, úgyhogy önként jelentkezőket kértünk. Én lettem az egyik – egy nagy, benzines V6-ost csak nem nyír ki egy kapszulányi bármi, gondoltam. A fogyasztás csak az egyik ígéret, úgyhogy teljesítményt is mérünk: ma 14.00-ra megyünk  teljesítménymérés.hu műhelyébe, és bemérjük a Tehenet, meg egy Kari által hozott dízel haszonjárművet.


Vajon tudja-e egy tízéves japán automata a gyári értékét, ami 180 ló? Eddig nem érdekelt, de már kezdek izgatott lenni. Remélem, nem megy tönkre. A fogyasztáscsökkenésnek és a teljesítménynövekedésnek egyaránt nagyjából nulla százalék esélyt adok, de a Tehenem teljesítménye már kezd érdekelni. Jó, jó, pont elég erős, de úgyis azt szeretem benne, ahogy bőg, meg amilyen simán jár. De hány ló meg Newtonméter?

És hallott már valaki erről a cuccról?