Most már minden régi Saab 900-alkatrészt ismerek

2008.02.18. 16:00
35 hozzászólás

A hét közepén telefonált Mascher Robi, hogy az egyik Saab-szerelő - Töröcsik Gábor - költözteti a szervizét, és feleslegessé vált a mikrofilmolvasója, odaadná a Saab 900 Klubnak. Robi a klub egyik oszlopos tagja, főállásban festőművész, repülőgépeket fest rendelésre, és kedvenc szórakozása, hogy hihetetlen értetlenséget produkál. Biztos, ami biztos, felhívtam a Töröcsiket, aki megerősítette az elmondottakat.

Bevallom, régen vágytam már egy mikrofilmolvasóra. Nem mintha valaha az életben eddig kellett volna, hanem inkább az adatbirtoklás vágya az, ami nagyon vonzott. Hogy a klub valaha is használni fogja, nem tudom, de itt nálam biztonságban van, az tuti. Eszmei értéke van kérem.

Mikrofilm olvasó


Pénteken odamentem a szervizhez, ahol előrehaladt állapotban volt már a költözés. Egy rakás szemétből kimentettem még néhány hasznosnak vélt Saab-alkatrészt, majd a mikrofilmolvasóra koncentráltam.

Az olvasó az AGFA terméke, a pontos neve COPEX LD75D. Üveglap alá kell rakni a körülbelül 140 x 100 mm nagyságú filmet, amin 144 négyzet található gyakorlatilag az autó összes alkatrészével. Ilyen filmből kaptam 34 db-ot, Saab 900 és Saab 9000 típusokról, 1981-ig visszamenőleg.

A vetítő asztalát mozgatva kell megtalálni a keresett alkatrészt. Még nem mélyedtem bele a dolog tematikájába, de gyakorlatilag az autó minden alkatrésze megtekinthető és kitúrható a gyári száma. Ennek birtokában elvileg még ma is rendelhető az alkatrész. 1995-től létezik számítógépes rendszer, ami meghozta a nehézkes mikrofilm halálát.

Mikrofilm olvasó


Valamilyen módszerrel biztos digitalizálható lenne ez az anyag is, de eddig még nem volt rá jelentkező. Hagyományos fotóeljárással nagyítható, a nagyított képet már könnyű feldolgozni. Még belegondolni is rémes, mekkora munka. Esetleg profi diaszkennerrel meg lehetne próbálni, de lehet, hogy annak is kicsike a 10 x 7 mm-es filmkocka. Ha valakinek van valami jó ötlete, szívesen fogadom.