2008.03.15. 08:10
48 hozzászólás


Nincs min aggódniuk a benzintelen jövő rémétől rettegő autóbuziknak, az utánunk jövő generáció egészen biztosan felülkerekedik majd a problémákon. Kijelentésemhez súlyos alapot ad Bálint fiam egyik nekem készített rajza.


Természetesen autó áll képen – mégiscsak az én fiamról van szó. A formatervezés még az ötévesek ceruzakezelési képességeinek nyomát viseli magán, ne azt nézzék, a lényeg az ötlet. A krikszrakszokban első pillantásra feltűnt egy érdekes szerkezeti megoldás, de megvártam a sztori kibontását. Kiderült, hogy az autó elakadt a sárban (figyeljék a megsüllyedt HÁTSÓ(!) kereket – ismétlem, az én fiam), az ideges apát a volán mögött (hát igen, az én fiam) hajjal(!) a fején (hol látta?), valamint a szemüveges kölköt a hátsó ülésen. Utóbbit nem tudom honnan vette.

A lényeg a kocsi fenekénél látható. Mi ez? – kérdeztem zavartan, gőzöm sem volt, mit akart egy ilyen vonóhorogra akasztható szamovárral a Bálint (igenis, „a Bálint”, nyelvőrök számára sok gyönyörű blog létezik egyéb internetes címeken).

– Az ott egy kályha, ami szénnel vagy fával megy, és az autó motorját hajtja.
– De miért van rá szükség?
– Mert ha nincs benzin, ez viszi tovább, és be is segít, amikor van benzin.

Bevillant egy régi megoldás, rohantam az autós lexikonért, fellapoztam a második vlágháborút. Előbukkantak a fagázas autókról szóló képek. A háború alatt és után, amikor nem, vagy alig jutott benzin a lakosságnak, sokan ilyen ormótlan gázfejlesztőket akasztottak a kocsik mögé, még buszok is jártak gázfejlesztő szerkocsival. Az oxigénmentes kemencében hevített fából ugyanis gyúlékony gáz szabadul fel, és ezzel a rendkívül szerény energiatartalmú gázzal a régi autók kis kompressziójú motorjai fél teljesítményen azért elvegetáltak.


Ne aggódjanak, a kőolaj-korszak után is lesz nekünk sportkipufogó-moraj. Ha egy ötéves már megoldotta a problémát, kap még egy kis fejtágítást, és megcsinálja a mini fúziós reaktorral működő, hidrogénhajtásos kocsit. Már csak arra kell odafigyelnem, hogy a Bálint rendesen megtanuljon késsel-villával enni. Hiszen nem bénázhat majd az általa tervezett autó bemutató sajtóvacsoráján...

És esküszöm, soha nem beszéltem neki fagázas autókról.

Az alábbi kisfilmben Bálint maga vezeti elő találmányát, a szereplés felett érzett zavara miatt természetesen már kissé módosított szöveggel.