Balkáni nyomor

2008.05.24. 10:30
83 hozzászólás

Demagógia azt állítani, hogy ebben a nyomorult országban mindenki, aki böszme BMW-vel terpeszkedik a rokkantparkolóban, az élősködő, csaló tahó.
 
Tudjuk, hogy nem így van. Számtalanszor láttuk, hallottuk, hogy vannak szerencsétlen embertársaink, akik kénytelenek jogosan használni a rokkantigazolványt és a parkolót, s történetesen nagy BMW-vel szeretnek járni.
 
Valahogy mégis makacsul tartja magát az a nézet, hogy a böszme BMW-s / Audis / Mercis az így-úgy megszerzett rokkantigazolvánnyal (vagy anélkül) alapvetően jogtalanul és igazságtalanul foglalja a rászorulók helyét.
 
Tőlünk egy-két piros vonallal nyugatra ilyesmi nem fordulhat elő. Egyrészt mert az első arra járó rendőr megbírságolná a tilosban parkolót, az esetleg hőbörgő kopaszt pedig udvariasan, de nagyon határozottan megbilincselve állítaná elő. Ha lenne. De nincs.
 
Arrafelé ugyanis az autó sokkal kevésbé számít életcélnak és státuszszimbólumnak. Az X5-tel és a Cayenne-el anyukák hordják oviba a gyerekeket, az A6-A8-cal pedig közép- és felsővezetők sietnek a dolgukra, akik ugyan tudatában vannak saját fontosságuknak, mégsem állnak a rokiparkolóba, mert az nem nekik van és kész.
 
Egy piros vonallal délebbre viszont minden kétséget kizáróan a Balkánon járunk. Kellemes meleg, pálmafák, tengerpart – és a rokkantparkolóban terpeszkedő böszme BMW. Úgy tűnik, ez a helyi kultúra része. Megnéztem: három pedál, kézi váltó. A dolognak különösen pikáns ízt ad a mellette parkoló rendőrautó. Persze elképzelhető, hogy a helyi szolgálók és védők alig várják már, hogy kérdőre vonhassák a szerencsétlent, vajh jogosan használja-e a kártyát és a parkolót. De valamiért nem tűnik ez a verzió életszerűnek. Hiszen a Balkánon vagyunk.
 
Időnként az az érzésem, túl korán csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Oké, hogy teljesítettünk néhány száz feltételt, de valahogy mégsem az igazi. Talán valami olyasmi hiányzik, mint az amerikai vízummentességnél: amíg a rokkantparkolóban parkoló luxusautók több, mint 10%-a arcátlan csaló, nem állíthatjuk, hogy Európához tartozunk. Balkán ez. Igazi balkáni nyomor.