2008.08.09. 17:36
44 hozzászólás


Miközben sétálgattam az autók között, véletlenül meghallottam, miközben egy kisfiú az anyukáját kérdezte egy autó típusáról annak emblémájára mutatva. Nos, csak azért érdekes ez, mert a szóban forgó jármű az a Lada volt, amit a tűzoltók felgyújtottak. (Kontextusból kiragadva milyen megdöbbentő ez utóbbi tagmondat...) Hogy egyik szavam másikba ne öltsem tehát, nem, egyáltalán nem arról van szó, hogy szegény Zsiga felismerhetetlenné vált volna, hanem arról, hogy a kissrác láthatóan nem ismerte a típust. Nem akarok különösebb Lada imádatba belemenni, de amikor én voltam gyerek, a Lada maga volt az autó, a tankönyvekben illusztrációként, taxiként, rendőrautóként, egyszóval mindenhol ez a típus jelent meg. Komolyan hihetetlen számomra, még ha teljesen logikus is, hogy hamarosan felnő egy generáció, aki a Ladában csak egy öreg autót lát, és tulajdonképpen nem tudja milyen típusról is van szó. (Fontos megjegyezni, hogy a képen látható kisfiú nem az a kisfiú.)

A színpadon rock'n'roll megy, hála a jó istennek. Az ilyen rendezvényeken mindig megvan a veszélye annak, hogy egy másik zenei műfaj kerül előtérbe. Hogy túl mélyre ne ássak ebben a megosztó témában csak annyit írok, hogy az egyik kiállító standján ez említett talán ellenkező irányúnak mondható zenei stílusra táncoltak lányok. Amire én odaértem már láthatóan kissé fáradtan, hiszen mozgásuk az álmatlan ágybanforgás függőleges interpretációjaként hatott. Ettől persze még igen hatásos volt a produkció, hiszen nagy csődületet vonzott. Egyébként errefelé az ember lépten-nyomon lenge öltözetű hölgyekbe botlik. A hölgyeknél maradva szeretnék hangot adni abbeli gyanúmnak, hogy a Statoil csak fedőszervezet, az igazi biznisz az előző posztban emlegetett tapsrúd álnéven elhíresült tárgyban van. Van itt belőle szerintem százezer darab, mindenki kezében van legalább egy, de inkább kettő vagy négy. Rendeltetés szerinti használatot (bármi is legyen az) még nem láttam, az emberek általában egymás fejét ütik vele. Ez itt tömegjelenség, és engem rendkívül mulattat.

A terület valóban óriási és nagyon sokan vannak itt. Kiállítanak márkaklubok, egyéb autós klubok, jobbára saját magukat. Vannak szép számmal természetesen autós, vagy bármi módon ehhez kapcsolódó termékeket kiállítók és szolgáltatást népszerűsítők is. És vannak persze a programok. Bungee jumping, mindenféle gyerekautóztatás, motoros show-k, autós ügyességi versenyek, lehet repülőzni vagy akár tankozni is, és hovatovább este még maga Rúzsa Magdi is itt lesz.

Séta közben elzarándokoltam többek között a Gigamachine Chopper tulajdonát képező autóhoz, ha nem tévedek erre mondta főnököm - aki hivatalos arc -, hogy lábon érkezett a rendezvényre, és láss csodát, még rendszám is van rajta. Kíváncsi lennék milyen dumákkal vannak felkészülve az állítólag V12-es motorral szerelt, legjobb esetben is barley street legal kategóriába helyezhető jármű vezetői, ha a rendőrök a műszaki tartalmat illetően esetleg kérdezősködni kezdenek.

Azt hiszem lesz hangnyomás verseny is, feltehetően e vetélkedőre érkezett számos autó azok közül, amelyek csomagtartóját hangszórók töltik ki. Bár nem vagyok szakértője a témának, ha én nagy hangnyomást szeretnék elérni, nem elektromos úton, hanem kémiai eszközökkel tenném, azaz robbantanék. Bumm.