Ideje eltenni a traktort...

2008.09.10. 15:07
22 hozzászólás


...mondja a narrátor ebben a kitűnő, 1985-ben készült kétrészes kisfilmben.

Ami nemcsak arról az autóról szól, melynek láttán Giuseppe "Nuccio" Bertoneból kiszakadt egy "hűvazze!", hanem egy kicsit arról is, hogyan mert nagyot álmodni egy olasz szerelő, aki a szövetséges hadsereg után visszamaradt raktári készletekből összetákolt traktorokkal csinálta meg a szerencséjét, majd hogyan tudta meg is valósítani azt az álmot. Ferruccio Lamborghini nélkül sokkal szegényebb lenne a világ, de legalább annyi köszönet jár a Miuráért, az Espadáért, Isleróért, Diablóért és nem utolsósorban a nekem legkedvesebb Countachért a capo di tutti capinak, Enzo Ferrarinak.

Mintegy 23 éve történt mindez, akkoriban éppen a svájci Mimran fivérek (főként az ifjabbik Patrick) ráncigálták kifelé a dagványból az olajválság sújtotta céget, amely inkább megtérdelt magyar ökör volt, mintsem büszke katalán bika. Persze nem ment minden egyszerűen. Patrick Mimran 1980 júliusától csupán igazgatta a céget, megvenni csak 1984-ben vehette meg (3 milliárd 850 millió líráért, ami akkoriban 3 millió dollárnak felelt meg) miután bizonyította kitűnő menedzseri mivoltát és újra nyereségessé tette azt. De az üzleten kívül máshoz is értett. Okos döntést hozva megtartotta Giulio Alfieri zseniális konstruktőrt (2002-ben hunyt el) aki 1953-tól Gioacchino Colomboval (gyönyörű ez a sok szálon futó össze-összefonódó olasz autótörténelem) dolgozott a Maserati hat- és nyolchengeres motorjain, míg 73-ban Ferruccio el nem csábította. Megtartotta azonban Ubaldo Sgarzit is, az öreg rókát, aki 1964-től dolgozott menedzserként a Lamborghininél. (Mintegy 30 év után, 1994-ben hagyta ott, szívében a fájdalommal, mikor indonéz szélhámosok kezébe került a cég.)

De vissza 85-be, a kisfilm idejébe. Minden rendben, nyereséges a cég, Sant' Agata fölött süt a nap, a vidéken pedig vissza-visszaverődve házfalról-hegyoldalról, végighömpölyög a 12 henger szimfóniája. A karmester ezúttal is Valentino Balboni, és maga Ferruccio Lamborghini, aki legalább olyan büszkén feszít a traktoron, mint az autóban, ami gyermekkorunkban nekünk volt A Lamborghini.

Kellemes szórakozást!