1513 veszprémi fizet százezret piros lámpáért

2008.09.22. 15:51
456 hozzászólás


Aszongya az újság: Veszprémben nyár elején felszereltek egy kamerát egy kereszteződésbe, ami azt lesi, hogy ki hajt át a piroson jobbra kis ívben. Szeptember elejéig 1513 autósnak postázták a százezer forintos csekket a zéró tolerancia jegyében. A veszprémiek ezt nagyon sérelmezik, küldöttségeket menesztenek fűhöz-fához, hogy ez azért egy kicsit durva.

A hírt harsány röhögések közepette Papp Tibi kolléga küldte szét a szerkesztőségben, hogy nézzük már, ez milyen. ÉS rögtön vitába is keveredtünk.

Szerintem ugyanis nem mókás. Van egy város, benne emberek, akik éveken, évtizedeken át élnek egy bizonyos életritmusban. És bizony, néha átmenek ezen a jobbra kisívű piroson. Aztán jön egy markáns állami döntés, hogy ez bizony holnaptól másképp lesz. Kihirdetik, hogy mától zéró a tolerancia, ami eddig két-háromezer forintos szabálysértés volt (állítólag, hiszen szinte senkit nem büntettek meg soha érte), mától százezer.

Aztán eltelik egy kis idő, nem változik semmi. A köztudat felfogja, hogy ha sztrádán 260 felett hajt, akkor az 300 ezer forintba kerül - és nagyjából ennyi, mert ezt sulykolja a média. Ugyan, ez rám úgysem vonatkozik, legyint erre az egyszeri veszprémi, nem hogy kétszáz fölött, de autópályán se járok soha. És autózgat tovább jobbra kisívben a jól ismert kereszteződésben, néha továbbra is át a piroson, ahogy eddig tette, éveken, évtizedeken át.

És egyszer csak megjön a csekk, nagyjából akkora összegről, amennyi abban a hónapban a víz-gáz-villany befizetése után nála maradna.

Hát én a kutyámat nem idomítanám így, ha le akarom szoktatni arról, hogy felfeküdjön a kanapéra, ahogy kölyökkora óta eddig szabad volt neki, nem verem rögtön véresre a hátát egy szöges korbáccsal. Előbb megmutatom neki, miről van szó, aztán megszidom, meglegyintem újsággal, de nem akarom rögtön kicsinálni. Ez a módszer, a követelményrendszer hirtelen drasztikus megváltoztatása csak egy dologra jó: tovább rontani a viszonyt állam és polgár, polgár és hatóság között. Szerintem. Én az első fotó mellé nem csekket, csak figyelmeztetést küldtem volna, hogy legközelebb ez száz rugó lesz.

Papp Tibi más véleményen van. Szerinte világosan elmondták, kihirdették, hogy mikortól mivel jár a piros lámpán való áthajtás - ami szerintem is tényleg az egyik legkomolyabb szentség. Felnőtt emberek vagyunk, ezek után - és itt most átadnám a virtuális szót tanult kollégámnak: "tele volt vele a sajtó, most meg sírnak, hogy jajénszegény, megb*sznak? - hát a f*szomat!"

Viszont Tibi kiegészítette sommás véleményét egy vitathatlan tétellel is: az tényleg szivatás, hogy csak a veszprémiek kaptak kamerát. Ha már, akkor ott lenne a helye a kamerának az ország összes piros lámpájánál.

Egy tanulság biztos van: ne menjünk át a piroson, különösen ne az ominózus veszprémi kereszteződésben. Viszont mit gondoltok ti: helyes az ennyire zéró tolerancia, vagy jobb lett volna előbb egy kis visszaszámlálás a nulláig?

(Posztzárta után: kiegyeztünk Papp Tibivel. Ha mi lennénk az állam, akkor a kamerát már május 1, tehát a szigorítás előtt letelepítettük volna, és a párezer forintról szóló csekk mellé küldtük volna a figyelmeztetést, hogy ugyanez hamarosan száz rugóba fáj majd. Papp Tibi és én for prezident!)