2008.10.19. 09:32
56 hozzászólás

2000-ben alapítottam a Saab 900 Klubot, és azóta minden évben, ahogy közeledik az aktuális találkozó nyomasztom a független szervizeket - természetesen egy kis támogatás reményében - hogy jöjjenek a találkozóra mutassák meg magukat, jó lesz az mindannyiunknak. A legtöbb esetben mindig azt a választ kaptam, hogy látnak ők Saabot egész héten, had találkozzanak inkább a családjukkal a hét végén Saab mentesen. Rendben, utáltam, de érthető álláspont.

Aztán ahogy múlt az idő, sikerült szinte mindenkit behülyíteni, és évente egy hétvégén a szervizek is megjelentek a találkozókon. Ez csak azért meséltem el, hogy lássátok a hozzáállást azok esetében, akik javításával keresik kenyerük. Nincs ez máshogy más típus esetén sem, a szabadidejében melyik szerelő kívánja az autókat.

Na de most az elmebaj jeleit kezdtem felfedezni az egyik szerviz munkatársain. Ahelyett, hogy feledve a márkát vidáman vitorláznának a Balatonon vagy a gyerekkel sétálnának az állatkertben, filmezésbe kezdtek. Érdeklődtem a motivációról, elvégre sokszor arra sincs idejük, hogy a telefont felvegyék. De úgy tűnik, egyszerűen örömüket lelik az alkotásban, és ha ez másnak is tetszik, akkor az külön jó.

Rövid filmeken keresztül leplezik le a Saabok titkos hibáit, tájékoztatnak, mire kell ügyelni vásárláskor, és a tervek között a házilag elvégezhető javítások is szerepelnek. Rendkívül frappáns és rövid nevet találtak a filmes webszájtnak: www.igyszeresdasaabod.hu pedig lehetett volna www.rovidtajekoztatofilmekasaabokrejtetthibairolésegyebrdekesdolgok.hu is.

Most még hírlevél formájában juthatunk az éltető Saab dokumentumokhoz, de gondolom a régebbi anyagok egyszer csak megjelennek az oldalon. Itt a legelső: Mire kell figyelni egy Saab kiválasztásánál. Legalább az első pár képkockát érdemes megnézni, Győri-Dani Gábor tekintete megéri.

Aki már készített filmet, vagy csak a közelébe volt tudja, micsoda vezeklés egy amatőrnek. A vágással vannak fenntartásaim, de ennek ellenére úgy érzem, nem lett  rossz. Én örülök, hogy a Saabról elindult a sorozat, ismerve az autót szerintem lesz téma bőven. Jó lenne viszont, ha előkerülnének további elmebetegek is, akik más-más típust dolgoznának fel. Mondjuk a múltkor eltévedtem a skoda-orrmotor.hu oldalra és ott a műhelytitkoknál típusra bontva sorakoztak a szerelési ötletek. Ugyanez filmben még izgalmasabb lenne.



Amikor elindult a projekt, nagy titokzatosan megkerestek, nincs-e képi ötletem a Saab szeretet témakörben. Bár nem tudtam mire készülnek, nekem azonnal beugrott egy régi sajtófotó, amin egy csaj simogat egy Saabot. Na mondom, ennél jobbat én sem tudok, csináljuk meg házon belül.

Járt az agyam, ki az a lány ismerősöm, aki hajlandó ráfeküdni egy motorháztetőre. Aztán beugrott a teljesen evidens személy: Péter Anna. Anna főállásban divattervező és esetleg a TotalCar illetve mostanában az autoblog.hu oldalról lehet ismerős. Ő nyitott minden autóbuzulásra - és bár 240-es Volvóval jár -, gondoltam felkérem a modellkedés nemes feladatára, csak tud ő Saabot is szeretni.  Felhívtam, éppen valami inges bizniszt bonyolított, de mondta, van egy órája a fotózásra, felvesz valami szép ruhát (ami persze nem látszik a képen, még a nyakpántot is kiretusáltam).
 
A IX. kerületben a Duna partra mentünk fényképezni az OG Saab 900 cabriómmal. Nem mondom, hogy ideális helyszín, de nem volt sok időnk vacakolni. Éppen sütött a nap, ki kellett használni a jó időt. A fényképezés közben kiderült, hogy a hatvan fokosra melegedett sötét motorháztetőre nem lehet csak úgy ráfeküdni, ezért Anna arca alá papírzsebkendőt raktunk. A keze alá viszont nem rakhattunk semmit, így Anna hősiesen tűrt. Minden óvatosság ellenére bal kezének körömlakkja valósággal ráolvadt a motorháztetőre, még most is ott van, valahogy le kell majd polírozni. Szerencsére volt nálam egy takaró, így legalább nem kellett a földre térdelnie. 


Anna tenyere is megperzselődött

El tudjátok képzelni a szituációt milyen szép látvány lehettünk. Aki arra járt, kivétel nélkül lassított, és kíváncsian leste mi alakul ki a dologból. Két félmeztelen fiatalember nem is bírta ki, megálltak az út közepén, kipattantak a Swiftből és hozzánk sétáltak, hogy nézhetik-e. Persze valami durvábbra számítottak, és egy autó előtt térdelő lány ígéretesebbnek tűnt. De mivel látták, hogy csupán az elemekkel küzdünk, és nem szállhatnak be a buliba, így hát csak a Saabot nézegették meg, majd csalódottan tovább hajtottak.
Csináltam körülbelül 50 képet, de az utolsó előtti fotó az, ami megfelelő lett.  Minden elismerésem Annáé volt, a tűző napon nem könnyű szeretni egy Saabot. Aztán mielőtt a dolgunkra indultunk, egy darabig viccelődtünk azzal, hogy az igyszeresdasaabod.hu arca annyira szereti a Saabot, hogy Volvoval jár.