Bika kétülésest, ha lehet, ne túl drágán

2008.10.31. 05:44
240 hozzászólás

Kétüléses autót sokféle megfontolásból választhatunk. Például azért, mert meguntuk az uniformizált kocsikat, és valami formabontót, valami különlegeset, valami nagyon szépet szeretnénk. Vehetünk kétülésest azért is, hogy a vezetés mindig jó érzéssel töltsön el. Egyeseknek már a nyitható tető elég a boldogsághoz, másnak a vezetési élmény is fontos, és van, aki csak a motorerőre utazik. A legjobb persze, ha a kocsi nyitott, jó vezetni, és megy is, mint az állat. De vajon mennyit kérnek egy ilyen gépért, mennyiből hozhatjuk ki álmaink autóját?

Az MX-5 nagyon rendben van, de a fent említett három tulajdonságból egynek híján van: sajnos nem elég erős a motorja. A többi japán közül hirtelen kettő jutott eszembe, a Honda S2000-es meg a Nissan 350Z, de előbbiből nem találtam egyet sem az expressz.hu-n, utóbbiból pedig mindössze egy darab volt, az is jó drágán, hétmillióért. És még csak nem is nyitott.

Az európai márkák közül sem sok kínál az elvárásoknak megfelelő kocsit. Az Alfa Spiderek, bár gyönyörűek, felejthetetlen vezetési élményt nem nyújtanak, ráadásul nagyon drágák: ez a 2,2-es mindössze 185 lóerővel például több mint 11 millióba kerül. Na, ezt semmiképpen, maradjunk inkább a hátsókerekeseknél, nézzünk körül a német gyártók háza táján.

A BMW Z3 szép. Talán kevésbé kifinomult, mint a Z4-es, de idejétmúltnak vagy csúnyának, ne adj’ isten unalmasnak semmiképpen nem nevezhetjük. Találtam egy ’96-os kabriót, az ára is jó, 2,4 millióért hirdetik, de sajnos 1,8-as, 116 lovas. Nem akarunk abba a helyzetbe kerülni, hogy csili-vili sportkocsinkkal a piros után nem tudjuk tartani a tempót a Golfokkal, Focusokkal meg effélékkel, úgyhogy keresgéljünk tovább türelemmel.

Ez a ’99-es példány már sokkal szimpatikusabb, 2,8-as, majdnem kétszáz lovas, és 2,6 millióért hirdetik, viszont ez meg kupé. A Z3-asok közül talán ez volt a legszimpatikusabb; nem dögerős, 150 lovas, viszont kabrió. Még egészen fiatal, 2000-ben gyártották, az ára pedig megegyezik a 2,8-aséval: 2,6 milla.

A Mercik nem éppen a vezetési élményről híresek. Amiket eddig vezettem, azok közül mindegyik megfelelt a legendának, de ettől még nem gondolom, hogy egy roadstert, amit a Merci gyárt, annyira rossz lenne vezetni. Nem erre a ’98-as példányra gondolok, ez ugyanis elég csirke, kétliteres motorja kevesebb mint 140 lóerős, de a kétszáz lovas 230-as annyira csak nem lehet rossz.

Találtam egy 2000-es évjáratút 3,2 milláért, meg egy 2002-est ötért. Mivel a kétüléseseket jellemzően második autónak veszik, itt kétszer olyan fontos az ár. Mikor elkezdtem keresgélni, azt a célt tűztem ki, hogy négymilliónál mindenképpen olcsóbb kocsit találjak, hiszen még ugyanennyi, vagy akár sokkal több pénze áll a tulajdonosnak egy másik autóban, amivel utazik, dolgozni jár, a gyerekeit és a kutyáját fuvarozza, szóval ez a kétüléses csak egyfajta játék, valahol meg kellett húzni a határt. Én négymilliónál húztam meg, ezért nálam a 2000-es SLK nyert.

Aztán, mintha villám csapott volna belém: de hiszen a Porschékat meg sem néztem! Pedig egy Boxster mindent tud, annál szebbet álmodni sem lehetne, röhögve kenterbe veri azokat a kocsikat, amiket eddig nézegettem. Csodák pedig igenis vannak! Igaz, ennyi pénzért csak a leggyengébb Boxstereket lehet megvenni, de még a 2,5-ös, kétszáz lovasak is 7 másodpercen belül ugranak százra, szóval nem lesz probléma a motorerővel!

Ez a ’97-es sajnos automata, nem hímnemű egyedeknek találták ki, de ez a fekete, szintén 1997-ből csodaszép, ez a ’98-as sárga színű pedig talán még szebb. Mindkettő belefér a keretbe, talán egy kicsit alkudni is lehet, és akkor 3,5 millió körüli áron elhozhatjuk életünk kétülésesét.

Az Autonánia rovat emblémája

Autonánia

Gyakran bóklászunk a Mobile.de-n és az Expressz.hu-n érdekes autók nyomában, amiket aztán nem veszünk meg. Ismerős? Ha ön is szokott ilyet csinálni, írja meg nekünk!

A konkrét használtautókra mutató linkeket a posztok publikálásakor ellenőrizzük, utána azonban lehet, hogy eltűnnek, mert eladják az autót vagy leveszik az oldalról.

Ha nem szeretne lemaradni egy részről sem, tegye el a sorozat okos könyvjelzőjét (RSS).