Tényleg ilyen lesz? Tényleg

2008.12.05. 13:57
269 hozzászólás


Négyajtós nagy sportlimuzin. Nem akármelyik gyártó engedheti meg magának. Egy új modell fejlesztése rengeteg pénz, a vásárlókör igényes és bár nem nagy, annál hangosabb tud lenni, ha akar. A szédületes számok és a luxus legalább annyira fontosak, mint maga a forma. Most pedig arról lesz szó. Nézzük. (A BMW CS persze még nem végleges, de nem sokban tér el a végső 8er Reihe külsejétől, ha hinni lehet az AB fotóinak - feltéve ha gyártásba kerül)

Melyik a legszebb? Mindenki döntse el maga. Melyik a legjobb? Sosem tudjuk meg. Melyik a legrondább? A Porsche Panamera.

Elnézést. Leszögezném: szeretem a Porsche majd' minden autóját és eszem ágában sincs megkérdőjelezni a know-how-t, kalapot emelek a menetteljesítmények és a mérnöki tudás előtt. Az azonban biztos, hogy a stuttgartiak utcai modellei sosem megdöbbentő gyönyörűségükről voltak híresek. (Na jó, 928 kivétel.) A funkcionalitás formai szépsége a 911-es vonalát követve megkérdőjelezhetetlen és már védjegy, de ez a kategória azért többet kívánna holmi 20 éves formatervnél.

Persze a Projekt 989 Ulrich Bez 1991-es távozásával hibernálódott, és a közben eltelt 20 év alatt finomodtak, csiszolódtak-formálódtak a részletek, de...
Szerettem volna, ha ebből azért többet kihoznak és lezizzennek végre a 911 vonalról. Tény, hogy az Aston-Martinnál sem gondolkodtak sokat a Rapide-on, de ott már eleve adott volt az egyik legszebb mai GT, nem volt lehetetlen feladat. (Más tészta, hogy áruba még nem bocsájtották ők sem.)

A gazdasági válság közepette is az egyik legsikeresebb és legügyesebb játékos a Porsche. A VW sikersztori jól ismert, ahogy a tény is, hogy a Nissan GT-R mégsem gyorsabb a 997 GT2-nél a Nürbugringen (végre egy független -naná, hogy brit- lap megejtette az összehasonlító tesztet, videóval együtt és Istenüccse - körbeugráltam az asztalt örömömben). Biztosan jól átgondolták nálam sokkal okosabb emberek, hogy ennek pontosan így kell kinéznie. Biztosan van rá millió+egy indokuk, hogy ilyen legyen.

De egy indokot mondjanak, hogy miért azt a valamit vegye meg az akár minimális esztétikai érzékkel bíró kuncsaft bármelyik másik helyett?