Karácsonyi mentőöv lehet a papírmodell

2008.12.24. 00:39
68 hozzászólás

Kedves apuka!

Ön olyan elfoglalt, hogy az utolsó pillanatig dolgozott, és nem volt ideje ajándékok után kajtatni? Milliomos talán, aki már minden megvett a fiának, aki a csilli-villi cuccokat két perc alatt megunja? Vagy ellenkezőleg, majdnem olyanszegény, mint a templom egere, ezért nem engedhette meg magának, hogy komoly ajándékkal lepje meg a gyereket, de egy számítógép azért van otthon? Semmi vész, itt a mentőöv: az internetről letölthető és kinyomtatható autómodell-szabásminta!


Ez már profi munka: Aston Martin DBR-9

Nekünk, olaj és benzinillattól megrészegült férfiembereknek talán elkerülte a figyelmünket, de a papírmodellezés meglehetősen elterjedt hobbi a világban. Papírból a Tadzs Mahaltól Miki egérig szinte minden elkészíthető, és természetesen egy Aston Martin DBR-9 sem jelenthet akadályt. Az origami hazájában, Japánban annyira népszerű ez a hobbi, hogy az autógyárak hivatalos honlapjain szinte a teljes termékpaletta szabásmintája megtalálható, de aki ügyesen szörföl a neten, szinte bármelyik autótípusra rábukkanhat az 123-as francia Voisin versenyautótól a Párizs-Dakar győztes Tátra kamionig.


A Tatra kamion, versenyzőkkel és győzelmi dobogóval

A módszer egyszerű:

  1. Valamelyik keresőprogrammal feltúrjuk a netet.
  2. A kiválasztott szabásmintákat a legújabb Adobe Reader programmal letöltjük (ezek ugyanis az esetek 99 százalékában pdf-formátumúak).
  3. A szabásmintát az otthoni nyomtatónkon kinyomtatjuk. A normál géppapír is megteszi, de ha van kéznél kicsit vastagabb, erősebb papír, az még jobb.
  4. Összekészítjük az ollókat, és a papírragasztót.
  5. Magunk mellé ültetjük a gyermeke(ke)t, és boldog, családi együttlétben alkotunk velük. Ha a színek nélküli verziókat töltöttük le, festéssel, színezéssel tehetjük sokrétűbbé a folyamatot.
  6. Szemünk sarkából figyeljük az igyekezettől kipirult arcukat, apró mosolyaikat, és a szívünk átmelegszik.
  7. A kész modelleket elhelyezzük a gyerekszobában, a nappaliban, vagy akár a garázsban.
  8. Asszonyunk szemében a nap hősei leszünk, így számíthatunk megérdemelt jutalmunkra, egy kiadós, ünnepi szexre.

 
Az indiai Baja autóriksa papírból

A felsorolásból egyértelműen kitűnnek a papírmodellezés előnyei:

  • Kényelmes, hiszen a karosszékből intézhetünk mindent.
  • Olcsó, hiszen költségként csak a papír, a nyomtatófesték, a ragasztó és a villanyáram jelentkezik, ami autónként kábé 5-10 forintot jelenthet.
  • Családi programot biztosít, ami igencsak felértékelődött manapság, a modern kori rohanásban.
  • Ismeretterjesztésre is jó, hiszen amíg nyírunk és ragasztunk, mesélhetünk az autókról, a technikáról, és még annyi minden másról.
  • Ki ne vágyna egy jó szexre élete párjával?

A válogatásban és a döntésben sokat segít, hogy a legtöbb modell elkészítéséhez használati utasítást is mellékelnek, általában egy külön fájlban, és a kész modell fotója is megtalálható. De magunktól is könnyen rá fogunk jönni, hogyan kell elkészíteni egy ilyen papírmodellt, a feladat nem bonyolult, kivéve, ha egy tizenöt-húszoldalas, precíziós szabásmintába szaladunk bele – nos, az nem karácsonyesti kategória.


Honda-szabásminta a Toy Town sorozatból

A cikk végén jó pár linket találnak kedvcsinálónak, ötletadónak. Javaslom, hogy látogassanak el a Nagy japán gyárak, a Nissan, a Honda, a Mitsubishi, a Toyota hivatalos oldalaira, ahol egyrészt meghökkentő választékot, másrészt igazi különlegességeket is találhatnak. Az én kedvencem a Honda Toy Town-ja, ha öt-hat éves lennék, iszonyúan rápörögnék azokra a figurákkal feldúsított kis készletekre.


Így néz ki az elkészült Honda-összeállítás

Nos, kedves apatársak, kellemes karácsonyt, és ne feledjék a költő szavait, miket alighanem papírmodellezés közben vetett papírra: „jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!”

Linkek:
Nissan
Mitsubishi
Toyota
Honda játékváros
rallyautók
Nascar versenyautók
Datsun, Mini,Camaro, Lincoln, stb.
Ford Thunderbird 1955
linkgyűjtemény, ahonnan sokfelé elindulhat