Videón a BMW 5 GT szériaváltozata

2009.03.20. 15:39
87 hozzászólás


A BMW 5 GT tanulmányautó első fotói, majd a hivatalos genfi sajtóanyag után már itt is a szériaautót bemutató BMW TV-s videó. Rajta Hans-Jürgen Branz, a tanulmányautó projektvezetője három masszív percen keresztül beszél, de nem mond semmit a kocsiról.

Ahogy az várható volt, a BMW 5 Gran Turismo koncepció egyáltalán nem áll messze egy szériagyártásra érett autótól, sőt. Persze néhány villantós részlete, mint a tükröt a karosszériával összekötő pengeszerűség, a túl széles kerékjárati ívek, a malomkerék méretű felnik és a trapéz alakú kipufogóvégek a szériagyártás által megkövetelt költségcsökkentés áldozatai lettek. De azért olcsó kocsi így sem lesz az ötajtós 5-ös.

A kocsi arányai, szokatlan sziluettje viszont teljesen megmaradt: így a szériaváltozatot nézegetve egyre inkább egyet tudok érteni azokkal, akik szerint a GT-vel a BMW csak azt próbálgatja, hogy mennyire csúnya és béna és haszontalan kocsit tud letolni mindenevőnek tűnő vevői torkán. Persze nagyon hangzatos a Progressive Active Vehicle (progresszíven aktív jármű) marketingrizsa, ami egy kupé (muhahha) és egy sedan (szerintem ezt se gondolták komolyan) ötvözetére utalna. Az 5 GT valójában egy kicsit megemelt, böszme ferdehátú, ami ráadásul külső méreteiben kísértetiesen közel jár a szintén értelmetlennek tűnő X6-oshoz.

Persze a BMW az utóbbi években zseniálisan adta el néha csak fura, néha kifejezetten béna autóit, de akkor azért a gazdasági környezet is más volt. Most mintha még ők is óvatosabbak lennének, ez a beetetős videó is nagyon korán jött. Külföldi lapértesülések szerint ugyan már gyártásra érett a kocsi, de hivatalosan nem mutatják be Frankfurt előtt, és forgalmazni sem kezdik hamarabb. Most tényleg jó ötletnek tűnik várni néhány hónapot egy drága, megszokást igénylő és egyedi autóval.

Ugyan a tanulmány egyedi és avantgarde utasterétől a szériaváltozat belseje jócskán elmarad, az anyagok és a minőség azért luxusatmoszférát teremt majd a legfrissebb BMW típusban is. Olyannyira, hogy egyesek szerint a kocsi az új 7-es limuzintól és a már említett X6-ostól is kannibalizálhatna vevőket - az pedig mostanában még az egyébként stabilnak tűnő BMW-nek se tenne jót.

Talán őszre majd gazdaságilag is kitavaszodik és akkor jöhetnek újra a nagy és nagyzoló kocsik. Addig megelégszünk a videóval.