Lelket masszírozó V8-asok

2009.04.10. 14:46
27 hozzászólás

Szentségtörő módon motorral jöttem ki megnézni, hogyan áll a holnap kezdődő Tuning Show 2009 – a legizgalmasabb gépeket a nyitás előtt, standállítás közben lehet elkapni. Az Albertirsai úton utolértem egy nagy fekete tepsit. Annyira gusztusos volt a hátsója, hogy muszáj volt a féktávolság kárára közelebb menni: akármennyire felkapott is a Ford Mustang, '71-es Mach 1 Fastbacket nem mindennap lát az ember.

Most először bántam Suzukim kipufogójának karakteres tónusát, teljes egészében kioltotta az alapjárat felett morgó V8 hangot. A rakodók kapujáig követtem, inkább kerültem egy kicsit, a selyemfekete fényezésen futó piros vonalak mágnesként hatottak rám.

A ruhatárat persze nem találtam még, a sisakkal és a dzsekivel szerencsétlenül keringtem. Egy aprócska vécésnéni mentett meg. Először ugyan kicsit gyanakodott, de aztán mosolyogva elrejtette cuccaimat: „Itt leszek kedveském egész nap, nem megyek én innen sehova.” 

A félig megtelt pavilonban nem kellett sokáig kutatnom, a fülem vezetett oda az előbb követett Mustanghoz. Az 5800 köbcentis, 351-es Cleveland hangját nem tudta elnyomni az innen-onnan verődő dufta-dufta zene sem.

A fekete-piros szín az utastérben és a motorháztető alatt is visszaköszönt: egyáltalán nem vagyok Amerika-mániás, de ez annyira maszkulin verda, hogy kéne, mocskosul. Amúgy van rajta árcédula is: 7,4 milla – hát igen, meg kell fizetni a fesztbekkséget, musztángságot.

Úgy látszik, hogy az USA-verdákkal érkezők a leggyorsabbak: már bőven akad belőlük. A bejárat felől érkező fényben sütkérezett ez a hatalmas, 7,2 literes, platós Ford. Árnyéka a fél csarnokot elhomályosította, de még a többi kiállító is szívesen megbámulta. Ha másra nem, a gépkocsi fő alkotó- és szerkezeti elemeinek megismerésére alkalmas. Pár méterrel odébb egy Xtreme Charger parkol: csalafinta sárga fényezése gusztusossá teszi, lám, nem csak southern orange színben mutat jól.

Innen-onnan szerszámok hangja érkezik, kipufogók morajlanak fel, kerekek gurulnak a szőnyegen és percenként begördül valami új autó. Hú, jó lesz ez, igazi húsvéti ünnep azoknak, akik a feltámadás mellett a benzinben is hisznek.