Sör, virsli, tuning!

2009.06.10. 11:37
113 hozzászólás


Évente egyszer kitör az őrület Wörth-i tó partjára telepedett, békés községekben és kisvárosokban. Ebben az osztrák, közelebbről karintiai kisrégióban tartják ugyanis minden tavasszal a legnagyobb európai Volkswagen-találkozót, amelyen természetesen a konszern többi márkái is részt vesznek. Mivel utcai VW-t unásig láthat mindenki, a Wörthersee Touron a tuningverdáké a főszerep. A program nem túl bonyolult: az autók pipecre takarítása, túráztatása, lassú krúzolás a tó körül, hogy minél többen lássák a járgányt, este bulik: sör, virsli, tuning.
A Cult-Hungarian Klub 30 fős delegációja természetesen az idén is ellátogatott a rendezvényre, igaz, csak másfél napra, a 4 Monkeys építőcsapat viszont végig kint volt, ők szerezték a szállást is a többieknek a Fakker See-nél, egy kellemes panzióban. Pelei Csaba klubvezetőt kérdeztük, mit láttak, hogyan érezték magukat.

- Volt részünk kellemes és kellemetlen élményekben is, de mindenképpen az előbbiek voltak túlsúlyban. Elképzelhetetlen mennyiségű autó lepi el a Tour idején a tó környékét! A VW mindig készít speciális, egyedi átépítéseket  a találkozóra, amik később mennek a gyári gyűjteménybe. Az idén Polo GTI (18 colos, Budapest márkanevű felnikkel), ültetett futóműves Golf GTI, a 325 lóerős Scirocco GT 24, és egy 408 lóerős Audi Q5 Custom Concept szerepelt a hivatalos menüben. De szemügyre vehettük a rengeteg kisebb-nagyobb tuningcég, építőműhely és a megszállott amatőr építők több ezer autóját is.

- A Touron látottak alapján mik a jellemző irányzatok manapság?  

- Én úgy vettem észre, hogy csökken az agyonspoilerezett, rikító színekben pompázó autók száma, és teret hódítanak a visszafogottabb stílusok, mint például a cult. De láttunk sok rat VW-t is. Mi a Golf I-esekre mentünk rá, rengeteget fotóztunk, el kell ismerni, hogy a motorterek szépítésében, a krómozásban még van mit tanulnunk. Rengeteg ötletet kap az ember ilyenkor a saját terveihez, építéseihez, már csak ezért is érdemes kiugrani a Wörthersee Tourra. És persze szemügyre vettük az alkatrészek, kiegészítők elképesztő kínálatát is, sőt, pár apróságot meg is vettünk.

- És mi az, ami nem annyira tetszett?

- Igazából semmi komoly kifogáson nincs, de azért elmondok pár dolgot, ami egy ilyen monstre rendezvénnyel együtt jár, hogy aki a következőre kilátogat, ne lepődjön meg. Az egyik az irdatlan tömeg, és az ebből következő szinte folyamatos dugók, torlódások. A szervezett programok helyszínére, Maria Wörth-be csak 35 eurós jegy ellenében lehetett volna autóval bemenni (plusz fejenként 5 euró), így a kocsijainkat nyolc kilométerrel távolabb leparkolva végül taxit fogtunk. Amúgy sem lett volna értelme autóval kínlódni abban a zsúfoltságban. Már délután is találkoztunk spicces, sőt, ittas egyénekkel, az este azonban hátborzongató volt, legalábbis a Veldenben szervezett partin: részegek mindenütt, bajor bőrgatyák, kirakatba kitett cicik, de inkább csöcsök, ordítozás, gumifüstölések. Sok volt a rendőr, de nem nagyon avatkoztak közbe, igaz, nem is kellett, a népek még kómásan is érezték, hol a végső határ. Ez volt a péntek este, szombaton állítólag minden képzeletet felülmúlt a tömeg, de mi akkor már nem voltunk ott.

- Hol lesz a következő nemzetközi happening?

- Szeptember 20-án rendezik meg az osztrákok Linzben a nemzetközi Cult Society Parade-t, ahová a magyar klub kiállítóként meghívást kapott. Úgy tervezzük, hogy legalább tíz átépítést bemutatunk, amelyek jól reprezentálják, milyen színvonalat ért el Magyarországon a cult-élet.