V8-as lovak a tárkányi legelőn

2009.07.21. 13:46
85 hozzászólás


A rendezvényt beharangozó plakát szerint ötszáz autót vártak a felsőtárkányi V. USA autós fesztiválra, ám ottjártunkkor, péntek délután ötvennél is kevesebb amerikai vas ácsorgott a mezőn.

A helyszín, a Bükkbe ékelődő falu melletti gondozott zöldterület tágas és kellemes (leszámítva, hogy nincs árnyékos rész a sátrazáshoz), a program nem rosszabb, mint máshol (Piramis, Rockin’ Rock Cats, Fekete Blues koncertek, továbbá az ilyenkor szokásos autó-szépségverseny, hangerő-mérés, börnyölés), és a szomszédos Eger is sok látnivalót kínál, ezért a lanyha érdeklődés okait máshol kell keresni.

Talán a mérsékelt propagandában, a kánikulai időjárásban, a gazdasági válságban, de inkább abban, hogy az utóbbi pár évben igencsak megszaporodott a nyári autós rendezvények, köztük az amerikai autós találkozók száma. Szinte minden hétvégére jut ilyen program, így az egy fesztiválra jutó potenciális résztvevők és kíváncsi nézelődők száma is visszaesett. Sajnáljuk a rendezőket, mert nem biztos, hogy a kiadásaikat visszakeresték ezen a hétvégén, meg az Eger környéki autó-fanokat is, hogy viszonylag kevés autó látványával kellett beérniük.

Tavaly sokkal nagyobb volt a felhozatal, és a tömeg, ami részben talán annak is köszönhető, hogy a tárkányi dombtetőn tartotta szabadtéri esküvőjét Kiss György, az ACCH (American Car Club Hungary) elnöke.

Mi mindesetre végigfotóztuk a péntek délutáni autóparkot, amelyből merően szubjektív módon három autót emelnénk ki: az Oldsmobile Custom Cruiser kombit, a Chrysler Newport kupét és a gyönyörűséges Ford Galaxie 500 kupét. Ezek és a többi autó is megtekinthetők a galériánkban.