Magyar dráma Imolában

2009.09.19. 13:39
29 hozzászólás

Az élet a legjobb rendező, ilyet hollywoodi forgatókönyvírók egész hada sem találhatna ki. Az előzményekről csak annyit, hogy adott egy szerény, végtelenül tehetséges fiatal srác, akit egy traktor és egy számítógépes szimulátor konyhaasztalra rögzített kormánya mellől fedezett fel a Zengő Motorsport csapata. Hamar, már az első edzésen kiderült, hogy milyen piszok tehetséges.

Beült a kupás Astrába és futott tíz kört: az első ötben körönként egy másodpercet javított idején, majd a második ötben körönként egyet rontot – direkt. Miután a csapat tagjai összeszedték az állukat a boxutca aszfaltjáról, „szerződtették” Norbit. Innen pár magyar márkakupás bajnoki cím és egy fontos magyar főtámogató, a Dension megjelenésével viszonylag sima volt az Seat Leon EuroCup mezőnyébe.

Már tavaly, az első évében volt olyan Seat kupás hétvégéje, amikor ő bizonyult a mezőny legeredményesebb versenyzőjének. Ennek jutalma egy WTCC autóval versenyzés lehetősége. Norbi ezt sikeresen ki is használta, parádés köridőkkel és fura futóműbeállításokkal nyűgözte le a Seat gyári csapatának mérnökeit. A kitűnő eredmény a tömegben versenyzés tapasztalatának hiánya miatt maradt el, hősünket kiforgatták.

Az idén ezért nagykanállal gyűjti a versenykilométereket, aminek köszönhetően már rutinosan kezeli az élesebb versenyhelyzeteket is. És persze továbbra is piszok gyors, az utolsó futam, Imola előtt 11 pontos előnnyel, és több futamgyőzelemmel a tarsolyában vezeti az EuroCup eredménylistáját. Rajta kívül még ketten, Maximiliano Pedalá és Diego Puyo esélyesek az EuroCup végső serlegére.

Nem csak Norbi, a csapat is készült a sorsdöntő hétvégére, amikor is a két futamon összesen maximum 20 pont gyűjthető – két győzelemmel. Bár ennek inkább elméleti az esélye: az első futamon az időmérő eredményei szerint rajtol a mezőny, a másodikon viszont a szombati eredmények alapján, de egy kis csavarral, mert az első nyolc sorrendjét megfordítják.

A Leon EuroCup egy tehetségkutató sorozat, tele fiatal és „lelkes” pilótákkal, a tükrök koccanása, az apró belemenések és kiforgatások mindennaposak. Ezért Zengőék elhozták magukkal a szintén többszörös magyar márkakupa-bajnok Wéber Gábort, a "hátvéd" szerepére.

Nincs ebben semmi különös, a vetélytárs Pedalá csapatában Murray feladata is az, hogy segítse társát. A magyarok eredeti taktikája az lett volna, hogy futnak két, pole pozícióra esélyes kört, Norbi megpróbál meglépni és győzni, Gábor pedig igyekszik feltartani mögötte a mezőnyt. Leírva egyszerű, megvalósítani annál nehezebb.

Különösen, hogy az időmérő első körében, gumimelegítés közben az olasz Davide Roda elvesztette uralmát autója felett és Norbinak ütközött. Szerencsére nem jelentős a sérülés, ezért ez még nem lett volna akkora baj. Viszont az ütközés biztos megzavarta Micheliszt a koncentrációban, mert pár kanyarral később az új, még nem megfelelően bekoptatott fékekkel elfékezte magát és megpördült. Sajnos nem tudott értékelhető kört futni, így a 4-kor kezdődő futamon az utolsó, 21. helyről vág neki.

Az időmérőt a francia Rossi nyerte két századdal Wéber előtt, és a harmadik helyezett is magyar pilóta, Hatvani Bálint. A vetélytárs Pedalá a hetedik helyről rajtol. Persze még nincs veszve semmi: Norbi követett már el olyan csodát, hogy a 20. helyről feljött a 4-re, úgyhogy ügyes, okos és főleg szerencsés versenyzéssel a nyolcadik hely simán meglehet. Az pedig holnap az első rajthelyet, a pole-t jelentené.

Ráadásul van annak előnye is, hogy a mezőny végéről rajtol: kimarad az első kanyarok csetepatéiból, nem lökhetik ki, megúszhatja a nagyobb baleseteket. A két napon összesen kilenc pontot kell gyűjtenie, hogy meglegyen a bajnoki cím – feltéve, hogy Pedalá mindkétszer nyer, aminek azért kicsi az esélye.

Norbi ma este akkor fekhet az ágyba kupagyőztesként, hogyha 10 vagy annál nagyobb pontkülönbséggel vezeti a bajnokságot a kockás zászló délutáni lengetésekor. Mi nagyon drukkolunk neki, a 16.20-kor kezdődő futam után, estefelé is jelentkezek a fejleményekkel.

Aki élőben szeretné követni az eseményeket, az itt, illetve a csapat oldalán, a híreket figyelve megteheti. A futamokat holnap közvetíti az Eurosport2 10 és 11 óra között, a vasárnapit értelemszerűen élőben.