Ez elment vadászni...

2010.05.17. 21:03
148 hozzászólás

... Sztyopa pedig úgy gondolta, ideje kipróbálni, mit mutat a pöpec Patrol talajon. Beöltözött off-roadba: fehér cucc, pitonbőr lépő, napszemcsi, aztán hajrá, le a tópartra!
Pörgött forgott a délceg, orosz vitéz, de a nagy örömködésben megfeledkezett két apróságról: mégpedig, hogy a világ legjobb terepjárója is mozdulatlan vaskupaccá válik valamirevaló gumik nélkül, valamint – ezt elkerülendő – a terepesek aranyszabályát sem árulta el neki senki (valószínűleg nem mertek hozzá közel menni): a lendület a legjobb barát.

Így történt, hogy a boldog Sztyopa munkában redőzött tarkóján és homlokán megjelentek az első izzadtságcseppek, mikor bodor, kacér lányhoz méltó módon megállt a laza tóparton, gondolva, hogy innen játszva kimászik a nehéz vas, és nem így történt.

Ásott, ásott derék vitézünk, de amikor már a harmadik méretes pontyot dobta partra a kerék, rájött, hogy szégyenszemre segítséget kell kérnie.

Jött is Viktor, a leginkább LKT-ra emlékeztető erdészeti traktorral. Húzott-bőgött a kétségtelenül legmenőbb szerkezet a faluban, de alapjában véve nem mozdította a tengelyig süllyedt terepjárót semerre. Kudarcélményként is megélhette volna, de nem ez történt, hiszen szemmel láthatóan megörült, mikor látta, milyen mélyre képes leásni egy ilyen gép.

Már-már tervezték Sztyopával az esti összebújást, mikor a látóhatáron feltűnt a felmentő sereg: Borisz bácsi a hidegháborús, lánctalpas dózerrel. Mint büszke, indián törzsfőnök a sebhelyeit, úgy viselte horpadásait a délceg, sárga masina, látott már ő ennél különb dolgokat is! Hetykén félrecsapott kipufogóval, mint hosszú idő után partra lépő matróz, úgy rohant le a hegyoldalon.

Borisz bácsi csak megcsóválta fejét: ejnye, már megint egy díszterepes, meg ez a Viktor... Minek iszik, aki nem bírja? Aztán nekilátott, és bár elsőre úgy tűnt, kifog rajta a tópart, végül józan, paraszti eszére hallgatva, gépe lehetőségeit kihasználva, győzelmet aratott.

Aztán este, a dácsában pislákoló mécses világánál, egy üveg vodka mellett jót nevettek a terepjáróson és egymás vállát veregetve örültek, hogy Viktor ismét hengerfejesre hajtotta az LKT-t. Fiatalság-bolondság.

Így történt, nem másképp...