Ördögtől való ez a dolog...

2011.11.06. 07:50
521 hozzászólás

...mondta Göbi, a motordoktor, amikor az alábbi berendezés működéséről szóló videót elküldtem a szerkesztőségi levlistára - és azt hiszem, a legtöbben a lelkünk mélyén hasonlóan gondolkodunk.

A Cordon ugyanis egy traffipax, pontosabban egy több célpontot egyszerre figyelni, mérni, naplózni és fotózni képes radaros sebességmérő készülék.

Nagy szerencsénkre valamiért nálunk nem jut a közlekedésrendészet olyan forrásokhoz, amelyből könnyedén bevásárolhatnának néhány kartont ebből a berendezésből. Errefelé inkább a régi, már meglévő, bár néha hibázó arzenált vetik be afféle költségvetés-kiegészítésképpen.

Nem kell tehát attól félnünk, hogy a közeli jövőben Cordonok vesznek körül minket (bocs, bocs...), így kéjes borzongással rémüldözhetünk ukrán és orosz barátainkon, akiket bizony már élesben is ilyen dobozkák figyelnek néhány helyen.

Mit tud a technika?

- Maximum négy forgalmi sáv átmenő forgalmát képes figyelni mindkét irányban. Méri, és azonnal jelzi is minden jármű pillanatnyi sebességét, és értékeli is azt a beállított sebességhatárnak megfelelően.

- Automatikusan érzékeli, naplózza és jelzi a taxi- és buszsávok szabálytalan használatát, valamint azt, ha a jármű a forgalommal szemben halad.

- A szabálysértések adatait azonnal menti a készülékben elhelyezett SD-kártyára.

- Éjjel is kiválóan működik infravörös tartományban.

- A beépített helyzetmeghatározó rendszer menti a szabálysértések GPS-koordinátáit.

- A mentett adatokat és az adatátvitelt nagy biztonsággal kódolja, megelőzve ezzel az illetéktelen beavatkozást.

- A szabálysértéseket kábeles, vagy vezeték nélküli adatkapcsolaton át azonnal továbbíthatja egy központi adatbázisba, komolyan gyorsítva és egyszerűsítve ezzel az adatfeldolgozást.

Ezek után elég az alábbi videóban a piros jelzést kapott autókat figyelni. Ők azok a kevésbé szerencsések, akik azóta már megjárták a vlagyikavkazi postahivatalt, izzadt tenyerükben szorongatva a gyűrött bírság-csekket. (Mondjuk egy büdös petákot nem tennék a készülék hosszú élettartamára, főleg Oroszországban :) -omm)