Hűséges vagy? Megszívatnak!

2011.11.17. 10:00
99 hozzászólás

Nem vagyok az a fillérbaszó típus, és nem szeretem az össznépi társasjátékokat sem, mint ez a biztosítóváltósdi minden novemberben. Azt az egy-két órát, amit el lehet szúrni vele, inkább olyasmivel töltöm, amit élvezek is. Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy ennek ne örülne a biztosítóm, hiszen nyugis ügyfél vagyok, aki mindig rendesen fizet. Így lenne logikus, hiszen én vagyok a biztos bázis, akire építeni lehet. Ráadásul másik biztosításom is van ugyanennél a cégnél. Erre kiderül, hogy csak a hűségem évi 9733 forintomba kerülne. Hát ezt megszívták, leküzdöttem a viszolygásomat az adminisztrációtól, átmegyek egy másik biztosítóhoz. Sőt, viszem a lakásbiztosítást is, és ezek után már ígérhetnek bármit, vissza sem nézek.


Csak most derült ki számomra, mennyit vesztek a vén Volvón

A cég nevét nem árulom el, csak annyit, hogy a-val kezdődik, vagy benne on, meg e és g betű is. Szóval kaptam tőlük egy értesítést a hó elején, hogy a kötelező biztosításom díja lecsökken 14 490 forintról 12 807 forintra negyedévente. Még a csekket is kiküldték, ahogy kell, én meg megnyugodtam, legalább nem kell sokkal többet fizetnem a baleseti adó miatt. A napokban aztán véletlenül a kezembe került a paksaméta, a felülre keveredett lapon egy rövidke felsorolással arról, hogy miféle tényezők korrigálják az alapdíjat, ami éves szinten 55 860 forint volna. Az autóm gyártmánya 8% kedvezményt ért - naná, a Volvo a biztonságáról híres - a 18 év alatti gyerekeim 20%-kal csökkentik a díjat, hiszen aki apuka, nyilván óvatosabban vezet, és volt egy 50%-os kiadásnövelő tétel, amiért az idén okoztam némi kárt a cégnek. Valóban, parkolás közben meghúztam egy furgont még tavasszal, csökkent a bónuszom, és még ezt a többletet is rám verték, de ezt még jogosnak éreztem, az ember vállalja a következményeket a tetteiért. A 19%-os többletköltséget okozó tartam korrekciót viszont nem tudtam hová tenni.

A biztosító persze küldött kódfejtő lapot is, ahogy kell, ahol a legidiótább jogcímeken adható korrekciós tényezőket foglalták össze helyes kis táblázatba. Folyószámla korrekciós tényező 0,96, éves vagy féléves befizetés után járó korrekció 0,9, és így tovább. Meg is van. Tartam korrekció, 1,19. Hogyaszongya: „Tartam korrekcióval minden esetben számolni kell, ha a szerződés kockázatviselési kezdete 2010.01.01. előtti.” Ötször olvastam el, betűről betűre, hogy jól értem-e, de nincs tévedés, ezek tényleg azt írják a maguk szörnyű bikkfanyelvén, hogy túl régen vagyok már az ügyfelük, ezért többet kell fizetnem. Ennyi épp elég volt, hogy magamra nyissam az internetet, és megnézzem, hogy milyen ajánlatokkal próbálnak magukhoz édesgetni más biztosítók.

Nem hiába gyűlölöm az ilyesmit, kezdődhet az adatkeresgélés, hiszen mindenféle évszámot és egyéb részletet kell a biztosítók orrára kötni már akkor is, ha csak egy egyszerű összegre kíváncsi az ember. Tucatszor is felmerült bennem a kérdés, hogy ehhez vagy ahhoz vajon mi közük van. Még szerencse, hogy egy csomó alkuszcég oldalán egyben található meg az összes ajánlat, így elég egyszer megadni az adatokat, nem kell tizenöt alkalommal. A PBA oldalán kezdtem magam átrágni a kásahegyen - úgy fél órát szórakoztatott el csak az igénybe vehető kedvezmények kirostálása. Van köztük jónéhány adathalász kedvezmény - ezeknek az igénybevételéhez általában regisztrálni kell a biztosító oldalán, aki a továbbiakban jogosan szemetelheti tele a levelesládánkat jobbnál jobb ajánlataival, esetenként e-mailben módosíthat szerződést - ezeket gondosan kikerültem, nem kedvelem a levélszemét semmilyen formáját. Volt még facebookos kupon-kedvezmény, polgárőr- és rendőr-kedvezmény, és egy csomó hasonló, számomra értelmetlen tétel - egyedül a gyerekek és a köztisztviselőként dolgozó feleségem csökkentheti a díjat, de talán ennyi is elég lesz, hogy megtérüljön az elvesztegetett idő.

 

tarifda

A táblázat aljáról a tetejére. Elég jó üzlet.

Elég lett. Már aktuális biztosítóm is engedne vagy hatezret az éves díjból, ha csak újrakötném a szerződést, egy rakás papírmunkát zúdítva szegény egonos ügyintéző csajokra. Tényleg nem értem, mi ebben a bolt nekik, de ők tudják, engem januártól már nem érintenek az ökörségeik. A legjobb ajánlat viszont 51 ezer helyett 22 ezer forint egy évre. A különbség azért elég sok nyalókára és lufira elég lesz a purdéknak, és ami külön jó hír, bőven fedezi a baleseti adó várható összegét. Persze itt is nevetségesek a kedvezmények jogcímei - extra kedvezmény, idős gépjármű kedvezmény - de legalább nem büntetnek semmiért, ami önmagában is jó érzés.

Tanulság: érdemes alaposabban átfutni a biztosítótól érkező papírfecniket. Könnyen kiderülhet, hogy olyan dolgokért szívatnak, amelyekért józan paraszti ésszel inkább dicséretet várnánk. Persze számíthattam volna a kellemetlenségre, hiszen már a dédanyám - aki vagy nyolcvan éve dolgozott ügyintézőként egy biztosítónál - is megmondta nagyapámnak, hogy ebben az iparágban csak a biztosítók nyerhetnek, az ügyfél garantáltan veszít. Óvakodnék is tőlük, ha az autómra a biztosítás nem lenne... kötelező.