2011.11.24. 13:50
0 hozzászólás

Elfelejtettem. Már megint. Jellemző rám. Már épp belevágtam egy önkritikus siránkozás írásába, amikor leesett, hogy most nem én vagyok a balfék. Vagy csak nem tehetek róla.

 2338142 b89711efb94b6bb51206e78810a5a2a8 o

Tavaly októberben, hosszú keresgélés után megvettem Papptibi álmai autóját, egy 1,3-as, ötajtós, K11-es Micrát. Megvétel után, mint mindenki más, azonnal kötelezőt kötöttem rá. Évek óta internetes alkuszcéget használok e célra. Egy ilyen kalkuláció kitöltéséhez ajánlott a nyugodt, békés környezet, a jó lelkiállapot a fellépő stressz egyensúlyozására. Mert olyanból lesz bőven. Ott kezdődik az egész, hogy miért A0-ba tartozik egy új autó? Mert olyan burzsuj vagyok, hogy vettem egy második autót? Minek kell megadnom az összes személyes adatomat a kalkulációhoz, elég lenne azt megkötéskor, nem?

 

Mivel még mindig egyszerűbb alkuszcéggel kötni a biztosítást, ezért végigpötyögtem: 37 éves, vidéki, A0-ás kockázati besorolású férfi, negyedéves, átutalásos fizetéssel. Ki is dobta, hogy az éves díj 23 748 Ft. Fizettem becsülettel.

Idén, másfél hónappal a biztosítási évforduló előtt augusztus 23-án és 28-án kaptam egy-egy figyelmeztető levelet az alkusztól, hogy váltsak. Épp nyaralni voltunk, így hazaérve át is siklottam e levelek felett. Már csak a médiában gerjesztett nagy biztosításváltási pánikra kaptam fel a fejem. Mire eljutottam odáig, hogy le is üljek a gép elé kalkulálni, már késő volt, lekéstem a váltást. Itt lépett be a önvédelmi mechanizmus, nem voltam hajlandó kiszámolni, mennyivel is jártam rosszabbul.

 pbatom

De hétfőn győzött a kíváncsiság. Megnéztem mi lett volna ha... Semmi - tudatosult bennem. Hiába számoltam ki a 2012-es árakat, ha azokat – törvény szerint – csak október 31-én jelentették be a biztosítók. Ha én az utolsó pillanatban, október 16-án akartam volna váltani, nem is lettek volna meg a jövő évi tarifák.

Így is fájdalmas volt látni, hogy majd 40 százalékot spórolhattam volna, ha két héttel később veszem a Micrát. Fájdalomcsillapításra még ott van a 22 éves Nissan Sunny-m forgalomból végleges kivonásakor felszabaduló B5-ös bónuszbesorolásom. Az alkusz szerint csak szóljak nekik, s átviszik a Micrára. De mi lesz jövőre?

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.