Tizedszerre is - KGST Party és Rozsdafesztivál

2012.08.08. 15:25
13 hozzászólás

A KGST Party ebben az évben jubilál. Éppen 9 éve, azaz 2003-ban, bár akkor még egy szeptemberi napon vette kezdetét az az őrület. Mára jól kinőtte magát, határait feszegeti, de idén augusztusban újra Nyíregyházára várja a járművek szerelmeseit.

Mondhatjuk, hogy már hagyományosan, harmadik ízben dobjuk a csontot az olvasó elé, és ajánljuk a szervezők egyikével, Pócsi Istvánnal a legkeletibb találkozót.

- Milyen érzés arról beszélni, hogy tizedik, jubileumi évhez értetek?

- Minden év nagy boldogság, mert sosem tudtunk igazán hosszútávra tervezni. Mindig csak egy picit látunk előre - elég csak a két évvel ezelőtti helyszínváltozásra gondolni, amikor 3 héttel a találkozó előtt módosítottunk a területen (hála az égnek). A 10-es szám persze misztikus, és jólesik leírni, és nem gondoltuk volna, hogy egyszer ezt meg fogjuk élni.

kgst.jpg

- Változik-e a jubileum miatt a rendezvény hossza?

- Nincs értelme csak azért teljesen új lebonyolítási formát hozni, mert ez A Találkozó. Maradunk a hosszú hétvégés lebonyolításnál, ami péntek-szombat-vasárnapot jelent. A leleményes résztevők úgyis kitolják maguknak, ahogy csak szeretnék. Egészen biztos, hogy lesznek nagyon korán érkezők, és valahol biztosak vagyunk abban, hogy az augusztus 20-ai hosszú hétvége miatt olyanok is lesznek, akik hétfőn még Sóstón fognak tanyázni.

- Minden évben megújul valamiben a rendezvényetek. Tudatos a dolog?

- Jó propaganda szöveg azt mondani, hogy igen, nagy hangsúlyt fektetünk a megújulásra, de csak igyekszünk a saját elvárásainknak megfelelve, valami minőségit alkotni. Tesómmal, Attilával mi csak egy pici része vagyunk ennek a nagy kifestőkönyvnek. Nekünk az a feladatunk, hogy a résztvevők hangulatát figyelembe véve igazodjunk, és együtt alakuljunk. Természetes, hogy vannak elképzeléseink, persze szeretnénk egy olyan rendezvényt összehozni, ami minden pillanatában olyan, mint ahogy azt mi szeretnénk - de legyünk őszinték, ez Magyarországon tulajdonképpen lehetetlen, és ennek az okairól ne is beszéljünk.

Tavaly a Múzeumfaluban vártuk a díjátadót

- Ha nem firtatjuk az okokat, akkor legalább segíts az ide körvonalakat megrajzolni!

- Új irányt ad természetesen hogy új helyszín lesz megint, ami csak néhány száz méterrel található arrébb, mint a korábbi két évben már megszokott hotel. Teljesen újfajta fesztiválközpontunk lesz, ami nem lesz olyan élesen elhatárolva az autóktól. Újfajta közlekedési rendet tudunk kialakítani, amiben lehetőségünk van arra, hogy külön kapun közlekednek a regisztráltak és a vendégek. Ezek a lebonyolításban hoznak újítást. A programokba most tényleg nem nyúltunk bele. Pénteken tájékozódás, ügyességi, koncert, italozás. Szombaton intenzív színpadi program, játékok, felvonulás, eredményhirdetés, és este lazulás. Vasárnapra beugrott egy lehetőség, amikor is 10 járművet átviszünk a Parkfürdőbe, ahol kiállítjuk a technikákat, a tulajdonosok pedig szabadon pancsolhatnak. A találkozó többi résztvevője is kedvezményesen veheti igénybe a fürdőt, de ennek részleteit majd a helyszínen.

- Kiknek szól a KGST Party?

- Amikor elindultunk az egész rendezvénnyel, akkor igen, ez egy szociautó találkozó volt. Mi ilyen járgányokat birtokoltunk, ezeket használtuk, és nem gondolkodtunk abban, hogy még kiket érdekelhet, nem volt ideológia. Éppen ezért lett ez kezdetekkor a nevünk. Az idő előrehaladtával egyértelművé vált, hogy többen érdeklődnek, mint csak az általunk megrajzol kör: Bogarasok, Kacsások, és egyre több, mindenféle náció és érdeklődésű járműtulajdonos. Évek óta kinyílt az a kör, ami jellemezett minket. A név persze itt lehet megtévesztő, de azt is be kell látni, hogy sok év munkája után nem fogjuk megváltoztatni a rendezvény elnevezését. Az olyan lenne, mintha egy teljesen új mókát kezdenénk el szervezni.

A szovjet ipar remekei

- Mennyi járműre számítok idén?

- Régen nem arról szól a munkánk, hogy most milyen arányú növekedést tudunk elérni. 2011 minimális visszaesést mutatott, ellenben olyan minőségi változást hozott, ami mindenért kárpótolt. Természetes, hogy meg van még a Tesco-tuning jegyében épült vasak, de egyre több a szép, eredeti állapotú, restaurál, tényleg értéket képviselő jármű. Ez a fajta kettősség pedig kell, mert ha minden csak szép és jó lenne, azt úgyse hinné el senki a beszámolókban. A létszámról pedig babonából sem beszélünk. Van két nagy összefonódás a találkozó kapcsán, így bízunk a tisztes jubileumi létszámban.

- Programokról mit érdemes tudni?

- Lesznek, de ehhez tényleg a weboldalunkat ajánljuk. Naponta változik, frissül, jönnek újabb és újabb ötletek, amiket a rendezvény napjáig csiszolunk, hogy minden a legjobb legyen. 

- Az egyik legfontosabb kérdés a részvételi díj, és feltételek.

- Elég komoly házirend lesz, de ezt már megszokhatták a vendégeink. El is fogadják ezeket, és eljut mindenki fejéhez, hogy ez alapvetően egy családi rendezvény. Nagyon fontos az emberi viselkedés, kultúra. Akik ezt nem szerették, már nem jönnek hozzánk. A regisztrációs díjat igyekszünk nagyon alacsonyan tartani. Ennek értelmében 2500 Ft/jármű, és ehhez egy 100 Ft-os infrastruktúra használati díj van még fejenként. A sátrazás, bungaló, szállás feltételei is kedvezőek, de ezt részletesen meg lehet találni a www.kgstparty.hu címen.

Keletnémet kemping-prospektus is lehetne

- Ez a Tizedik. Hogyan tovább?

- Egészen konkrét elképzeléseink vannak, amiben nagyon egyezik a véleményünk Attilával. Erről persze most még nem ildomos beszélni. Vannak fontosabb dolgok, mint az előttünk álló Tizedik találkozó. Mindenki időben fog értesülni a hogyan továbbról, mint ahogy az eddigi megmozdulásainkról is.