Az USA (azért) még mindig király hely

2012.08.11. 15:59
24 hozzászólás


Antal ősrégi olvasónk és Facebook-követőnk. Mint lelkiismeretes Totalcaros/Belsőséges, azonnal beszámol, ha valami érdekesre bukkant. Ezúttal elég messzire ment érte, konkrétan ide:


Nagyobb térképre váltás

Nem egy rossz hely, de ami érdekesebb, hogy a klasszikus, gyorséttermi autós összeröffenésre biztosan lehet számítani ott is. És bizony volt mit nézni, pláne, ha szeretjük a nyolc hengert V-alakban. Anti beszámolója következik, köszönjük:

Photo Aug 02, 18 21 57

A New Hampshire-i Ossipee egy teljesen átlagos amerikai kisváros, annak elengedhetetlen elemével: az útmenti gyorséteremmel. A Yankee Smokehouse annyiban különleges, hogy csütörtök esténként a parkoló benzinfejek játszóterévé alakul. Az Ossipee Cruise Night szervezői azok az arcok, akikről 30 éve az American graffiti szereplőit mintázták, csak kicsit megöregedtek, nagyobb lett a hasuk, és több a pénzük, amit szerencsére még mindig jórészt Edelbrock alkatrészekre költenek.

Photo Aug 02, 18 52 16

Megkötés nincs; az öreg kontinenst például egy patika Jaguar E-type, valamint két Porsche képviselte. Persze a főszerep a V8-nak jutott, legyen az hotrod, vagy izomautó. Igazi, életszagú vasak mind, kis túlzással napi használatban. A tulajdonosok az autóik mellett sztorizgatnak, de amint empatikus közönséget találnak elkezdenek mesélni, készségesen forgatják meg kicsit a motorokat. Van itt kapásból két Chevy Chevelle, a narancssárga 650 lóerős szívómotorral, meg egy nitrószettel, ami még 150 lóerővel segít be; "just in case" ahogy Jack, a tulaj mondja. És ez még csak a kezdet: egy bordó, és egy kék Z28-as Camaro következik, számtalan hotrod, kisteherautó, majd kegyelemdöfésként egy Shelby GT 350. Kicsit kopottas beltérrel, itt-ott csipás kasztnival, de pont ettől lesz jó: nem egy műtárgy a kordonok mögött, hanem olajszagú, nagybetűs GÉP. Ez a példány ráadásul egy Paxton kompresszoros kivitel, ritkább mint a fehér holló.

Photo Aug 02, 18 33 46

A Corvette Sting Ray-ek mellett szinte elsétálunk, valahogy magasabb lett az ingerküszöb, pedig például az aranyszínű orrában egy 427-es monstrum dohog. Éppen egy rútságában szép Dodge Polarát vizslatunk, de a B-oszlop nélküli négyajtós hirtelen érdektelenné válik, amikor begördül a hófehér '59-es Corvette. Erre azért már a helyiek is elismerően biccentenek, nincsenek hozzászokva a látványhoz.

Photo Aug 02, 19 10 53

Már megy le nap amikor kezdenek hazaszivárogni a résztvevők. Oszlik a színes forgatag, lehalkul Roy Orbison, és a grillbe sem raknak már több szenet. A tulajdonosok kifelé meg-megküldik a gépeket, a lila Chevelle játszi könnyedséggel forgatja el a majd' 40 centi széles Hoosiereket, a '66-os Cobra motoros Mustang is valószerűtlenül nagyot ugrik. Elhűlve nézzük a kirajzást, szívjuk a rosszul elégetett benzin szagát, és nem hisszük el, hogy itt minden csütörtök este így telik. Van ilyen és ez jó.