Ahol még a rozsdára is alkudnak

2013.11.03. 06:56
27 hozzászólás

A Veterama 1975 óta az év egyik legfontosabb veterános eseménye. Én 1995 óta igyekszem minden évben kijutni. Rabul ejti az embert a rendezvény hangulata, minden ismerősöm, aki csak egyszer is volt Mannheimben, visszavágyik.

IMG 1821
Hogy is szokták mondani? Innen szép nyerni

Itt tényleg testközelből lehet megcsodálni soktízezer eurós veteránmotorokat, láthatjuk, micsoda rozsdás, saras, olajos alkatrészhalmokból támadnak fel az akár százéves gépek. Itt nem csak autókat, motorokat, alkatrészeket vásárolhatunk, hanem korabeli relikviákat is, régi fodrász-szerszámtól fogorvosi széken át a porcelánbabáig bármit.

IMG 1893
Igen, ez egy működő sugárhajtómű. 1900 euróért bárki viheti

Több mint négyezer kiállító és vagy ötvenezer látogató szállja a meg a mannheimi Maimarkt-geländét, hogy péntek reggeltől vasárnap estig folyamatosan együtt ünnepeljék a veterános hobbit. Esténként a szabad területet nem ürítik ki, mint Imolában a Mostra Scambión: egyes standokon hajnalig megy a bulizás, grillezés, sörözés, hogy aztán reggel táskás szemekkel rendezgessék  az eladók a portékát.

DSCF8404
A lengyelek mindenféle második világháborús német járműhöz gyártanak alkatrészt -vagy akár komplett járművet. Ez egy Goliath replika, amit a németek arra használtak, hogy megrakják vagy ötven kiló robbanóanyaggal, és távirányítással a célponthoz juttatva felrobbantsák az egész miskulanciát

Mindegy, hogy háború előtti, a német gazdasági csoda idején vagy a hetvenes-nyolcvanas években készült, német, angol, olasz, francia, esetleg japán járművet keresünk, itt rábukkanhatunk vágyunk titkos tárgyára. Ha alkatrészt keres valaki az éppen aktuáls projektjéhez, jobb helyet nem is találhatna. Jönnek látogatók és kiállítók a világ minden tájáról: japán kereskedők, litván eladók, olasz kiállítók, bolgárok, franciák, svédek - gyakorlatilag egész Európa képviselteti magát.

DSCF8311
Bolgárok hozták ezt a mentőautónak maszkírozott Volga kombit

Egyet nem szabad figyelmen kívül hagyni: ha valaki minden standot meg akar látogatni, 26 kilométernyit kell gyalogolnia a sorok közt. És akkor még nem járt az óriási területen, ahol az eladó autók várják új gazdáikat. Van itt ezer eurós romtól kezdve százezer eurós luxusautóig minden. Tényleg nagy a Veterama, és őrületesen sok a látnivaló.

DSCF8131
A marketing még egy börzén is fontos. Csajokkal mindent jól el lehet adni, még ha kicsit mű is a bige

Idén egy barátom öreg Ford Taunus 17M-jével autóztunk ki. Cimborám új kihívásokat keres, tizenhárom éve kezdte az öreg Ford restaurálását, lassan tizenegy éve használta a kocsit, el akarta adni. Persze a német piacon egy nem német papíros autót nem egyszerű eladni, de végül egy kereskedő – komoly alku után - megvette. Még a restaurálás során összegyűjtött alkatrészek egy részét is sikerült pénzzé tenni. Külön hála olvasónknak, Kriston Pálnak, aki nem csak kiszúrta az öreg Taunust az odaúton, de le is fotózta és elküldte a képet. Szerintem Miki barátom pár év múlva párás szemmel fogja nézegetni az öreg Ford utolsó útján készült képeket.

IMGP0290 resize
Az idő ramaty volt, de a patent Ford Taunus százas átlaggal, hétfeles fogyasztással, hiba nélkül tudta le az ezer kilométert

Idén sokszor kellett visszarohangásznom a kocsihoz, kevés kép készült, így bekevertem a galériába jó néhány tavalyit, illetve az arányokat nézve úgy lenne helyes, hogy az ideieket beraktam a tavalyiak közé. De igazából mindegy is, az időrendiségnek semmi szerepe nincs, a hangulat a lényeg, azt meg a tavalyi képek is pont ugyanolyan jól visszaadják, mint az ideiek. Jó terjedelmes galériát raktam össze (így is vérzett a szívem egy csomó kép miatt, de nem lehet elárasztani a netet a hülye fotóimmal), érdemes végigkattintani, van benne jó pár érdekes fénykép.

IMG 1950
Na, ez mindent vitt - szó szerint is. Működőképes repülőgép csillagmotort vett valaki, és mi sem természetesebb, mint hogy egy oldalkocsis MZ-vel szállítják el

Jövőre is lesz Veterama, de érdemes tudni, tavasszal is rendeznek egy hasonló börzét, korábban Ludwigshafenben volt a tavaszi Veterama (egyik hétvégén autós, másikon motoros börze), de 2013-ban új helyszínre költözött: a Hockenheimringen lehet könyékig turkálni a rozsdás vasakban. Ha idén nem is sikerült eljutnom a Ringre, 2014-ben nagyon szeretném, ha összejönne.

Kedves olvasók, önök közül ki járt már a Veteramán?