Az év legdurvább fedélzeti kamerás videói

2013.12.25. 15:03
83 hozzászólás

Az internet tele van autós fedélzeti kamerák videóival. Ebben a műfajban évek óta az oroszok jeleskednek leginkább, de ma már a világ szinte minden részéről találni sokkoló, dühítő vagy mókás dashcam-felvételeket. Magyarországról persze nem, mert ahhoz, hogy a hazai autósok videóit láthassuk, kéne a kiforrott jogi környezet (erről és az eszközről bővebben itt).

Nem szokásunk gyűjteményes posztokkal zárni az évet, de kár lenne nem megjáratni az idei dashcam-termést az ünnepi lazulásban. Ez valahol mégiscsak a forgalmi szélsőségek esszenciája, legyen tanulság mindenkinek, hogy ilyenek is történnek néha az utakon. Íme, az év legdurvább fedélzeti kamerás videói:

 

A guruló sziklás

Mindenképp az év legnagyobb mázlistái közt a helye annak a tajvani autósnak, akit néhány kisebb szikla mentett meg attól, hogy egy nagyobb, ház méretű kilapítson. A Kínához közeli szigetet a Kong-Rey trópusi vihar áztatta meg a felvétel előtti napokban, ennek következménye volt a sziklaomlás. (Kettő másodpercnél érdemes felnézni a hegytetőre.)

 

A kanos bikás

Ne tévesszen meg senkit a dátum a jobb alsó sarokban, ez a videó is idei. Az orosz nyárban készült, valahol vidéken. Egy szerencsétlen boci a főszereplője, akit csak a gázolás ment meg egy kanos bikától. Szomorú pillanatok, de ha a legdurvább tehenes baleset dashcam-videója érdekel, azt itt találod: ezen a linken.

 

A zuhanó jumbós

Áprilisban egy Boeing 747-es zuhant le felszállás közben Afganisztánban. A tragédiát egy arra járó autó kamerája rögzítette onnantól, hogy a gép négyszáz méter magasan átesik, egészen a becsapódásig. Szerencsére nem személyszállító volt, bár heten így is odavesztek. A Jumbo katonai felszerelésekkel volt megpakolva, vesztét az elszabadult rakomány okozta.

 

A dühös oroszos

Ha a ne telefonálj vezetés közben kampányok olyan videókra épülnének, mint amilyen a következő, talán lenne hatásuk. Persze ehhez kell az országba sok-sok tahó, és lássuk be, ilyen felvételért Magyarországon autózhatnánk nem keveset. Az oroszoknál rosszabb a helyzet, ott a közlekedési viták gyakran nyers, frontális erőszakkal zajlanak.

 

A repülő matizos

A fedélzeti kamera Ázsia sok országában menő, nem csak az oroszoknál. Ez a júniusi felvétel például Dél-Koreából került az internetre, és egy Matiz van rajta, ami kis híján elintézett egy gyanútlan családot. A kisautót egy idős úr vezette, aki elaludt a kormány mögött. Áttért a szembesávba, ahol néhány fa és a Kang család autója állította meg.

 

A motoros hajszás

A menetrögzítő kamerák a motorosoknál is elterjedtek. Így készült a következő videó is egy New York-i motoros gázolásról. A hat perc, ha forgatókönyvíró műve lenne, sem lehetne drámaibb: a gázolást követi a hosszú akció, amikor az autós kétségbeesetten menekül a Range Roverrel, nyakában seregnyi dühödt motorossal. (Háttérsztori)

 

A szétrobbanó meteoros

Az év legérdekesebb felvételei közül több a február 15-i, oroszországi meteorbecsapódásról készült. A helyszín az Urálon túli Cseljabinszk és környéke volt, ahol a hajnal úton levő autósok közül többek kamerája is felvette, amint a meteor a légkörbe érve ég és darabjaira hull.

 

A subarus idiótás

Orosz sofőr szülötte az év egyik legkínosabb videója is. A felvétel kézi kamerával készült ugyan, nem egy hagyományos értelembe vett dashcammel, de ez nem változtat azon, hogy főszereplője idióta. Az orosz srác faarccal küldi kétszáz fölé az Impreza WRX-et, majd jön az álló kocsisor.

 

A kacsamentő rendőrös

Mielőtt a polgári felhasználása elterjedt volna, a folyamatosan működő menetrögzítő kamerákat a rendőrség használta. Sok országban már a nyolcvanas, kilencvenes években bevett eszköze volt a járőrautóknak. A videómegosztó oldalak ma tele vannak így készült videók gyűjteményeivel. Lövöldözés, rendőri erőszak, autós üldözés – a skála széles, 2013-ból talán mégis a következő marad a legemlékezetesebb rendőri felvétel.

 

Hiányolod idei kedvencedet a gyűjteményből? Küldd el a linkjét kommentben!