Így pusztul a hidegháború orosz hagyatéka

2014.02.02. 12:23
138 hozzászólás

Megvan az a film, amiben Jurij Orlov felvásárolja a korrupt tábornokok alól az exszovjet katonai raktárak készleteit, majd afrikai polgárháborúk nem kevésbé korrupt, brutális tábornokainak adja el? A Fegyvernepperben a helikoptertől a tankig visznek mindent, az ezernyi Kalasnyikov pedig sokszor csak aprópénz az üzletben. A sztori sajnos nem fikció, sok orosz és ukrán hadi raktár készlete csappant meg a Szovjetunió felbomlása után az erős nyugati valutára elcsábult katonai vezetőknek hála. Na, amiket a képeken látsz, azok például nem kerültek nepperkézre. Igaz, sok jó nekik sem jutott a békés pusztuláson túl.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Valahol Moszkvától nem messze állnak őrizetlenül ezek a katonai járművek. Állítólag gombászni ment az erdőbe a fotós, amikor beléjük botlott – bár ez több mint valószínű, hogy ez valami fedősztori (az orosz viszonyok ismeretében nem lepődnénk meg), tekintve, hogy Lana Sator egész honlapot tart fenn, ahova elhagyatott orosz intézményekről készült képeit gyűjti. Erről a telepről sokat nem tudni, de az biztos, hogy jó pár éve annak, hogy leparkolták az erdei útra ezt a több tucat – de talán több száz – orosz vasat; sokat már a moha is alaposan belepett, sok szélvédő betört, az abroncsokban alig-alig maradt nyomás, egynéhány pedig már roncsként kerülhetett oda. A legfurcsább azért mégiscsak az, hogy még nem lopták szét a jelen állapotában is értékes technikát. Pedig a fotós szerint még csak nem is őrizte senki, amikor arra járt.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Úgy tűnik, ide leginkább a leselejtezett szállítójárműveket hordták össze, Krazt Uralt például töménytelen mennyiségben, de a többiről inkább a military-trollok mondják meg odalent, hogy micsoda.

Akinek a galéria nem elég, még több képet talál Lana honlapján mindenféle elhagyatott orosz épületekről, járművekről. Kettőt különösen ajánlunk: novemberben például furcsa hadijárművek mellett hegyekben álló rakéta-tartozékokat talált egy telepen, de itt sem akármilyen képeket láthatsz.