Cirkusz Barcelonában

2014.04.01. 11:34
15 hozzászólás

Barcelona kikötőjében sétálva érdekes élményben volt részem. Nyilvánvalóan LSD, vagy meszkalin pernyét hordott felém a szél és óvatlanul belélegeztem a tudatmódostó hatású szereket. Hirtelen apróvá zsugorodtam és egy vasúti terepasztal diorámájába csöppentem.

DSC 0026 Copy

A makettek megelevenedtek, a kis műanyag bábuk megmozdultak és kezdetét vette a csodálatos utazás. A Raluy Cirkusz csomagolt össze éppen, amikor megakadt a szemem egy második világháborús Mercedes teherautón. Mögötte korabeli, fából készült lakókocsik. Mivel én nem beszélek spanyolul, a kapuban álló emberek meg angolul, ezért a határozottság kardját kivonva hatoltam mélyebbre hirtelen jött tripemben. Te jó ég! 1513-as Mercedes teherautók kitűnő állapotban és hűvös halomban dacoltak a tengerparti sós párával.

DSC 0051 Copy

A gyönyörűen felújított, vagy inkább gondosan karbantartott járművek és lakókocsik oldalán sorban olvastam le az évszámokat: 1930, 1939, 1948... Mi van itt? Ez csakis akkor fordulhat elő, ha egy kisiskolás éveken át kuporgatott pénzéből időnkét vesz egy kiegészítőt a terepasztalhoz és lépésről-lépésre tereli a vasútmodellek köré álmodott világát egyre közelebb a valósághoz. Aztán eltelik jó pár év, a kisiskolásból felnőtt lesz és az éveken át építgetett terepasztal emberöltőket átívelő múzeummá avanzsál. Keverednek a korok és stílusok, egyetlen összetartó kapocs van csak: a méretarány.

DSC 0073 Copy

Cirkuszunk vezetősége letért a fogyasztói társadalom által kikövezett útról. Prémium termékeket vásároltak anno és a célnak ma is megfelelnek: elöl kerregnek, hátul van rajtuk kampó. A flottát a kornak megfelelő darabokkal egészítették ki az idők folyamán, láthatóan keveset futott, jól karbantartott igavonókat válogattak maguknak.

Na melyik az a teherautó, amelyik keveset fut, de jó állapotban van? A tűzoltóautó. A Miből építsünk cirkuszi lakóautót? verseny egyértelmű győztese: a Scania, amin a főtengely által hajtott vízszivattyú is büszkén mosolyog ránk, hiszen szép és délceg, ez nem kérdés.

DSC 0071 Copy

A nagy igyekezetben becsúszott egy jobbkormányos ERF teherautó is, de a terepasztalokon bármi megtörténhet. Nekem is rendőrségi Golf I-es volt a púpos Wartburg mögött a rakoncás pőrevagonon.

Hazaértem a szállodába, átnéztem a délelőtti képeket. Hoppá! Most is látom a teherautókat. Ha a fotonok visszaverődtek a tárgyakról egyenesen a fényképezőgépem lencséjébe, akkor nem hallucináltam. Valóban ott jártam. Mindegy. A tények makacs dolgok, de én akkor sem hiszem el.