A dolgok körbeérnek - a hazakerült Trabant szép története

2014.10.29. 17:49
29 hozzászólás

Említettem már, hogy nyáron Németországba, Freitalba költöztünk. Van tennivaló bőven a költözéssel, berendezkedéssel kapcsolatban, így nem nagyon maradt időnk haverkodni.

Annak viszont igen megörültem, amikor a Voyager-cikk megjelenésének másnapján a Kaufland parkolójában rám (vagyis elsősorban persze a Voyagerre) kiabált Jakab, aki magyarként tizenéve a városban lakik. Amíg a család bement vásárolni, váltottunk is egy pár szót. Megemlítette, hogy egy jóbarátjának van egy szép sárga púpos Trabantja - mert hát errefelé van egy törvény, hogy minden tíz utcának közösen minimum egy Trabantot vagy Wartburgot kell üzemben tartania. Vagy legalábbis úgy néz ki a város, október végén is simán felbukkan egy Kübel vagy egy 311 kabrió.

Másnap küldött is egy képet az autóról, ami akkor készült, amikor Magyarországról elhozták.

2013-04-18 12.50.20.jpg

Itt egy kicsit velszibárdoztam (szó bennszakad, szem fennakad, lehelet megszegik, stb...), mert az autó elég jellegzetes ahhoz, hogy az ember emlékezzen rá. 

HPIM3967.jpg

2011-1.jpg

Persze nem is csak a Rozsdakupac első számának címlapjáról, hanem jóval korábbról, a 2009-es KGST Partyról, ahol fotóztam is bőven, lásd például itt fentebb.

Ha jól emlékszem, egy hajszálnyival előtte lett kész az autó, és a találkozó egyik lelke, Pócsi Pisti büszkén és rohadt fáradtan mutatta meg az autót nem csak nekünk, de a találkozóra érkezőknek is.

Nagy sikerrel egyébként, az óriási szépautó-koncentráció ellenére is meglehetősen komoly figyelem-szeletet hasított magának a Trabant, olyan ízléssel és igényességgel készült. Meg hát új volt, annak minden csillogásával és illatával persze.

Franki a szomszéd utcából épp Pisti autóját vette meg pár éve, hogy hazaköltöztesse a szülőföldjére, a zwickaui Trabant-gyártól alig 120 km-re.

Aztán azóta én is itt lakom, és most meg szembe jött, vagyis hát szembeparkolt, amikor felmentünk megnézni Jakabékat. Itt lakik a város végében, egy garázsban (már nem Jakab, hanem az autó), ahonnan csak néha-néha hozza ki a gazdája egy kis örömautózásra.

Aznap mondjuk nem volt otthon, de hagyott kulcsot, hogy ki tudjam nyitni. Ez az autó nem öregszik - persze innen nincs is igazán hová -, úgy éreztem, hogy nem történt semmi az alatt a négy-öt év alatt, mióta utoljára láttam. 

IMG_20140928_163701.jpg

IMG_20140928_163842.jpg

IMG_20140928_163730.jpg

IMG_20140928_164042.jpg

IMG_20140928_163645.jpg

Pedig dehogynem, csak hogy mást ne mondjak, azóta nincs KGST Party, nekem viszont van négy gyerekem, és Németországban élek. Trabantom persze most is van, még ha a Zombi pihenőre állítva várja is, hogy ő is kikerüljön.

Vicces nap volt.

Frankit egyébként meg akartam lepni egy Rozsdakupac Magazinnal, mégis ritka az, hogy az ember autója címlapon szerepel. A szerkesztőség partner is volt rögtön a dologban, de valahol elakadhatott, mert a postás még nem ért ide vele...