Emberek, fent vagyunk a Wikipédián!

2014.11.14. 13:56
31 hozzászólás

Örülünk, mert tananyag, vagy szakdolgozat már voltunk, de lexikonban szócikk még nem. Mostanáig. Tudjuk, van abban valami perverz, amikor az ember a maga szobrát faragja, de minket sem a szerénységünk miatt szeret az olvasó, szóval megírtuk, itt lehet megnézni.

Totalcar-wiki.png

Ha az elmúlt tíz évet egy kongói dzsungelben töltötted, akkor még nem tudod, hogy a Wikipédia az egyik legkirályabb dolog, ami az internettel történhetett. Szócikkszámban minden enciklopédiát megelőzött már, s mindezt úgy, hogy tartalmát nem professzorok, doktoranduszok írták, hanem sok millió internethasználó a szabadidejében. A cél egy nagy tudásbázis létrehozása, amihez bárki, bárhol, bármikor hozzáfér. Az alapító, Jimmy Wales ezt így fogalmazta meg anno: „Képzelj el egy olyan világot, ahol mindenki szabadon hozzáférhet az emberiség egyetemes tudásának összességéhez.” Utópisztikus gondolat, de ott van benne minden, amiről a Wikipédia szól. Minden tudásunkat persze sosem gyűjti majd össze, de már most is nagyon okos, és napról napra informatívabb.

totalcar wikipédia.pngMár ott is van a Google-lista második oldalán, a második helyen

A 270 ezer magyar nyelvű szócikkből tehát egy a Totalcarról szól. Nem kérnénk olyat, hogy senki ne nyúljon bele. Azt sem mondjuk, hogy jó az úgy, ahogy van. A Wikipédia szellemisége se engedne ilyen hozzáállást – csak annyit ehhez, hogy hajrá, szerkessze, aki érdemben (!) hozzá tud tenni. Autós vonalon amúgy nagyon gyér a színvonal a magyar nyelvű wikin. A Suzuki Swift szócikk például így néz ki, pedig lehetne ilyen is.