Pusztuló szovjet vasak messze a sarkkörön túl

2014.12.10. 15:28
30 hozzászólás

Ha az északi félteke fagyos segglukát keresed, a Ferenc József-földön megtalálod. A 80. és 82. szélességi kör között található szigetcsoport havas, kopár, de mindenek előtt rideg és távolságtartó, csak úgy, mint az ott felejtett rozsdahalom, több száz tonnányi katonai jármű, traktor és fémhordó.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

A képeket nézve nem kérdés, hogy jó néhány aranylánc kijönne a magára hagyott eszközökből, ám mielőtt előjönne az ilyenkor szokásos kánon, tegye mindenki helyre a fejében, hol is pihen ez a sok vas. Merthogy a Ferenc József-föld, Oroszország legészakibb szigetcsoportjainak egyike fogalmaink szerint élhetetlenül hideg. Az utóbbi harminc évben 13 celsiusnál nem mértek itt melegebbet, az évi középhőmérséklet mínusz 12,8 C fok. Nem meglepő, hogy a jegesmedvén és a rozmáron kívül alig él meg bármi erre; az ember nyoma zavartalanul pusztul a rozsdával áztatott homokban, a hideg pedig nem csak konzervál, de távol tartja a nyerészkedőket.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Nem része a történelem alapműveltségnek, így inkább leírom, hogy a szigetcsoportot egy osztrák-magyar expedíció fedezte fel az 1870-s években. Emiatt sokszor a Monarchia gyarmataként emlegetik, pedig sosem volt része a dualista birodalomnak. Ha Ferenc József komolyabban vette volna a kolonizációt, talán állna itt egy elhagyott Neu Wien, vagy legalább egy emlékmű az osztrák-magyar kötődésről, de nem vesztett sokat a történelmünk azzal, hogy a névadó lemondott róla. A szigetcsoport sokáig nem is kellet senkinek, majd a húszas években lecsapott rá a Szovjetunió, ma pedig az oroszoké.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Minden, amit a galériában látsz, szovjet hagyaték, a hidegháborús fegyverkezési para eredménye. A hidegháború alatt két katonai reptér épült ide, a szigetek egyszerre adtak teret kutató és katonai céloknak. Aztán amikor a kilencvenes évek elején hirtelen bedőlt a Szovjetunió, a katonák és a fenntartó személyzet ment, az eszközpark maradt.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Aki próbált már nulla orosz nyelvtudással orosz roncstemetőkről informálódni a neten az megérti, hogy a következő sorokat mély bizonytalansággal írom. Furcsamód angol nyelven alig találni írásokat a Ferenc József-föld pusztuló dolgairól. Ami biztos, hogy jelenleg egy nagy tisztítási projekt zajlik az érintett szigeteken, ennek keretében több mint 100 ezer tonna felhalmozott hulladékot szállítanak el innen belátható időn belül, azaz a következő 2-3 évben. Ez a sok hulladék értelemszerűen nagyon nagy arányban fém: rengeteg hordó, jármű, radarberendezés. A rekultiváció már zajlik, nem kizárt, hogy a galériában látottak közül már sorra kerültek páran.

Kattintásra galéria nyílik
Kattintásra galéria nyílik

Ha szereted a pusztuló szovjet katonai vasakat, itt egy Moszkvához közeli, erdő mélyi magányos lerakatról olvashatsz, ebben a posztban pedig az Afganisztánban hagyott tankokról írtunk. Akit a Ferenc József-föld osztrák-magyar expedíciója érdekel, a Rubicon cikkében részletes leírást talál.

A fenti képek gyűjtéséért köszönet az English Russiának.