Úgy olvass, ahogy vezetsz!

2015.01.24. 17:43
95 hozzászólás

A hétvégén felszántotta a netet a Totalcar híre, miszerint a VW gyártásba veszi az új Trabantot.

Pedig a Totalcaron nincs is ilyen hír. Akkor mégis, hogyan?

screensh1.JPG

Így. Tessék megnézni a böngésző címsorát, meg alul azt a fekete sávot!

A SHRTURL.com egy tipikus prank-oldal, létező oldalakat lehet átszerkeszteni velük, és ha az eredeti helyre természetesen nem is menthetjük vissza, de ismerőseinknek azért elküldhetjük, némi szív-aritmiát okozva nekik.

Ez a kamuhír például a Panamerából készült, épp csak átfaragva.

Elsőre persze minden rendben, ott a Totalcar-logo, meg a többi körítés. De azért előbb-utóbb le szokott esni a tantusz mindenkinek, legkésőbb akkor, amikor 48 órával inaktív lesz a link.Illetve mégsem mindenkinek, tanúság erre az a kétszáz feletti megosztás, ami néhány óra alatt született belőle, meg az olvasói levél, miszerint:

T. Szerkesztőség!

Sajnálatos, hogy a Totalcar egy kb. két évvel ezelőtti hírt melegít fel, csak hogy megtölthesse a lapot.
A Trabant újjáélesztéséhez a VW-nek nem volt köze - egyéni befektetői akció volt. De megbukott. Márcsak azért is, mert szó se lehet világszintű bevezetésről, hiszen kinek a szivét dobbantaná meg pl. Kínában, Amerikában és Braziliában? Senkiét. Egy csak a korábbi szoc. országokra célzó, így csak nagyon kis számban eladható autót pedig nem érdemes gyártani, hiszen már ár/érték arányban sem lenne reális.

Üdv.
Tamás

Kedves Tamás, jól értjük, hogy ön kevésbé kritikus a Facebook-ismerősei által megosztott linkekkel, mint a Totalcarral? Szokott heti rendszerességgel rákgyógyszert vásárolni az aktuális Facebook-trendek alapján? Esetleg kapott már Bill Gatestől millió dollárokat lájkokért?

Internetezni legalább olyan felelősség, mint autót vezetni, még ha nem is kell mindkettőhöz vizsgázni. Vezetés közben az ember folyamatosan pásztázza a környezetét, és igyekszik nem nekimenni nagyobb betonkerítéseknek, házaknak, más járműveknek, lehetőleg szerves életformáknak sem. A hírfogyasztás hasonló folyamat - tessék elolvasni minden szart, ami szembe jön és érdekes, csak közben pásztázni kell szorgalmasan az árulkodó jeleket, és felmérni, hogy az adott forrás mennyire hiteles, mennyire megbízható. Ha egy Totalcar-cikket olvasunk nem totalcar.hu-s domainen, ráadásul a lap alján olvasható, hogy "This page was modified using SHRTURL and may not represent the content provided by its original author.", akkor az minimum gyanús kell hogy legyen.

Nem szabad mindent elhinni, amit olvas, vagy lát, csak azért, mert ma már nem egyes és kettes műsor, Népszabadság, Népszava és Szabad Föld közül lehet választani, hanem milliószor, milliárdszor annyi forrásból ömlik a minőségi és mennyiségi szórakoztatás. Semmi gond, a legnagyobbakkal is megesik az ilyesmi,  legfeljebb együtt nevetünk egyet ezen az egészen. Együtt, ön és mi, meg még párszáz ember, aki a Facebookon kritika nélkül megosztotta a linket.

Kedves Olvasók, önöktől pedig én kérek egy személyben elnézést, a fenti átírás az én művem - egy (illetve két) zárt Facebook-csoportba készült, éppen azt karikírozva kicsit, hogy napi rendszerességgel jönnek szembe hülyeségek, kamu linkek még úgy is, hogy a legtöbbről már kattintás előtt is lehet tudni, hogy sületlenség. A shrturl-es linkek 48 órát élnek, tehát hamarosan úgysem lesz elérhető. Tanulság mindenesetre, hogy tessék kritikusnak lenni, 

Ui:
Az mondjuk már kellemetlenül ciki, hogy az Alpokalja Online a Totalcarra hivatkozva, de a shrturl-t linkelve hozza le a hírt...