A világ leghülyébb közlekedési lámpája

2015.05.16. 11:12
75 hozzászólás

Bármerre indulunk is autóval, motorral, vagy akár gyalogosként, előbb-utóbb szinte biztosan furcsa, megmagyarázhatatlan forgalmi helyzetre bukkanunk. A Kresz Klub videójában - amelyet Pető Attila KRESZ-oktató készített – a világ talán leghülyébb közlekedési lámpáját láthatjuk.

A felvétel a XVI. kerületben, a Timur utca és a Dezsőfia utca kereszteződésénél készült. Tisztán látszik, hogy a piros jelzés mindössze három másodpercig tart, közben a gyalogosok lámpája pedig egyáltalán nem is vált zöldre. Azon kívül, hogy az autósokat feleslegesen feltartja, ezzel pedig néhány nem túl örömteli percet is szerez, lényegében semmi másra nem alkalmas. Érdekesség, hogy a Google Street View tanúsága szerint nem is olyan régen kerülhetett oda a lámpa: a 2012. januári felvételeken még nem szerepel.

Könnyen elképzelhető, hogy talán még csak a tesztüzem zajlik, de ránézésre az sem kizárt, hogy az úgynevezett indukciós hurok elvén működik a rendszer. Ennek a lényege, hogy a járművek elhaladását érzékelve a forgalom sűrűségéhez igazodnak a jelzések. Esetleg kisebb forgalmú irányokban csak akkor vált zöldre a lámpa, ha valaki épp arra kanyarodna. A videó ezzel annyiban magyarázható, hogy amint az autók áthaladnak, láthatóan tilos jelzésre vált a lámpa. Ahogy pedig közeledő járművet érez, ismét szabad jelzést ad. Persze esetünkben így sem beszélhetnénk megfelelő működésről.

Ez az eszmefuttatás ráadásul 1:13-nál egy kicsit megdőlni látszik, hiszen a Suzuki érkezésekor épp piros lesz, de könnyen lehet, hogy csak az esetleges sebességbeli eltérések miatt. És akkor arra továbbra sincs még csak elméleti magyarázatunk sem, hogy a gyalogosok lámpája miért nem vált egyáltalán. A szakértő magyarázatokat, és a hasonlóan ügyes kereszteződéseket kommentekben várjuk!