2015.08.14. 14:11 Módosítva: 2015.08.14. 14:11
31 hozzászólás

Hallott már olyanról, hogy kapzsi önkormányzatok? Ezek azok a közigazgatási egységek, melyek csak fejőstehénnek nézik a polgárokat, az átutazókat meg afféle rablólovagokként kezelik. Csapdába csalják, és kíméletlenül kirabolják. 2015 egyik legnépszerűbb csapdája a mozgássérült-parkoló, ötvenezer forintért.

A jó csapdát persze álcázni kell, de erre nagyszerű lehetőségek kínálkoznak, például a mozgássérült parkolót nem figyelmeztető táblával jelöljük, hanem olyannal, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy ez egy parkoló, és az apró betűs részben meséljük csak el, hogy mozgássérülteknek. Figyelmeztető felfestés a parkoló felületén, hát arra nem futja. Még úgy sem, hogy nem az önkormányzat csinálná, hanem a BKK, ha szólnának neki. De nem szólnak. Nem csoda, hiszen a Dusterükkel gyakran járőröző közteresek egy-egy jobb csapdával napontja többször is besöprik az 50 ezer (igen, ötven ezer) forintot. Tavasszal elégeltem meg, hogy vendégeimet, akik sokkal inkább csapdába esnek, mintsem szándékos devianciából hajdúpétereznek, büntetgetik, és kitűztem a lázadás zászlaját. Nem halálfejes kalózlobogó, vagy kroksz-krakszos Iszlám Állam-molinó: egy mozgássérült jel van rajta, és üzenete, hogy fessük fel magunk a figyelmeztető jelet.

A visszajelzések pozitívak voltak, hiszen rongálás nem történik, bár a minap szerencsésen megtiltottuk a menekült gyerekeknek az aszfaltrajzot is, ahhoz képest pedig ez elég maradandó. Viszont ha megbüntetnek érte, az mégiscsak olyan, mintha az önkormányzat a mozgássérülteket sanyargatná, úgyhogy Dr. Tóth József most nem is hívott fel, mint a múltkor, amikor megírtam, hogy nem lehet elérni, és nem mondta el, hogy mindig elérhető, csak akkor éppen nyaralt (azt mondta, szabadságon volt, de akkor a jelek szerint 2011 óta nyaral).

Na de vissza a visszajelzésekre: volt, aki nem csak helyeselt, de a segítségét is felajánlotta, a csúcs ajánlatot pedig Máté tette: 

Így:
 
Kedves Winkler Róbert! 

A ma reggeli (júl. 22.)-i "Rokiparkoló háztájiban" című cikke miatt írok. Teljesen egyetértek a tevékenységgel, és nagy tapssal fogadtam, tényleg botrányos, ami az önkormányzatoknál megy, meg úgy általában mostanában lassan mindenhol. 
Nem tudom, hogy tervezik-e ennek az akciónak a továbbvitelét, és más csapdák megszűntetését is, (mintha egy régebbi podcastben Zách Dániel mondott volna ilyet), de talán a segítségükre lehetnék. 

Szeretnék hozzájárulni ehhez a kezdeményezéshez! Munkámból adódóan tudnék nektek készíteni ilyen sablonokat, amik talán kicsit tartósabbak, mint a hűtőkarton. :)
Esetleg másoknak is lehet adni, ha mást nem, akkor a lakóparkon belüli, szintén hazafias lelkületű gerilláknak.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Máté
 

Gondolom kitalálták, hogy Máté jelentkezett a kész sablonokkal: tíz (!!!) darabot készített. Az én eredeti, hűtőskartonból kivágott sablonom ehhez képest kőbalta, nem is mehettem értük robogóval, hiszen merev, műanyag hullámkarton, vagy mi az ördög, kartonplast, megint tanultam valamit. Beültünk tehát Pistával az épp nála vendégeskedő Renault (Qasqai-ba) Kadjar-ba, hogy legalább azt is kipróbáljam (istencsászár, végre egy suv, ami rugózik!).

Átvettük, megcsináltuk a kötelező, politikus-jellegű átadási fotókat, bár Máté azt kérte, takarjuk ki a fejét egy Csubakkával.

Van tehát tíz darab professzionális, 1,2 méter széles mozgássérültjel-sablonunk, melyet ezennel felajánlunk népgazdasági hasznosításra. Ha van az ön lakásának közelében olyan mozgássérült-parkoló, ami vélhetően inkább csapdázási-harácsolási célokat szolgál, mint a mozgássérültek parkolását, csak jöjjön be a Totalcar szerkesztőségébe, és vigye, amelyiket akarja. Egy festékboltban vegyen egy szprét, én a láthatósági sárgát kedvelem, de a fehér is legalább olyan jó, vonuljon ki, készítse elő a felületet, és fújjon.

Ha messziről jött, esetleg ne is hozza vissza, nem baj, ha a sablonok Koppány testrészeihez hasonlóan  az ország különféle tájegységeire kerülnek, csak azt kérjük, ne stopolják a dzsointot, és legyen az a regionális sablon. Mielőtt elviszik, persze jelentkezzenek be vagy a Totalcar Facebook-oldalán, vagy valamelyikünkén, vagy a Totalcar impresszumában kattintható nevek egyikén.